Societat 23/08/2017

La pista francesa i belga obre nous interrogants

París confirma que Abouyaaqoub va anar-hi 4 dies abans dels atemptats en un viatge llampec. L'alcalde de Vilvoorde (Bèlgica) diu que l'imam de Ripoll, que hi va viure un temps, els va despertar moltes sospites

Marta Rodríguez
3 min
Nens jugant als carrers del poble marroquí de Mrirt, d’on provenen els germans Abouyaaqoub i Hychami, implicats en els atemptats.

BarcelonaEl triangle Ripoll-Alcanar-Barcelona s'amplia Pirineus enllà i obre una incògnita més en la investigació per esbrinar el complot de l’atemptat a la Rambla i Cambrils. Alguns dels presumptes terroristes van passar per París o els voltants de Brussel·les, dues de les grans capitals europees que han patit la bogeria jihadista encarnada i perpetrada per nacionals o residents de segona generació. França és el país de naixement o de residència d’on provenen la majoria de lluitadors europeus que s’enrolen a l’Estat Islàmic de Síria i l’Iraq. Bèlgica, per la seva banda, amb molts menys habitants, té el dubtós honor de ser el país que més terroristes hi envia per càpita. Què hi van anar a fer? Les policies no tenen resposta a aquestes preguntes, com tampoc no saben si hi anaven a reunir-se amb algun contacte o a buscar suport.

Younes, a París dies abans de l'atemptat

La pista de Younes Abouyaaqoub, el conductor de la furgoneta de la Rambla, es troba a França just el cap de setmana anterior a l’atac. Un radar va caçar l’Audi A3 implicat en l’atemptat de Cambrils mentre transitava per Essonne, a la rodalia de la capital francesa, el dissabte 12 d’agost. “Va ser un viatge d’anada i tornada, extremadament ràpid”, va indicar ahir el titular francès de l’Interior, Gérard Collomb, en declaracions a BFMTV. El ministre va deixar clar que la policia no tenia constància de l’existència de la cèl·lula "totalment espanyola" de Ripoll però es va aventurar a afirmar que el motiu de la visita del terrorista a territori francès era per “treballar”. Segons la cadena, Abouyaaqoub anava amb un “còmplice” no identificat. Tots dos van comprar en uns grans magatzems i van fer nit en un hotel a prop de París. L’endemà, diumenge 13, la matrícula del cotxe es va registrar en dos punts del sud del país de camí cap a Catalunya.

La negativa belga

La negativa belgaEls serveis secrets francesos no tenen constància de la presència del presumpte instigador de la radicalització dels joves i cervell dels atacs, Abdelbaki es Satty. Però l’imam de Ripoll sí que hauria visitat terres belgues a principis de l’any passat, quan va acomiadar-se a la seva mesquita catalana per buscar-se la vida, va dir, als voltants de Brussel·les. Es Satty es va instal·lar a Vilvoorde, una localitat industrial que des de fa anys lidera amb èxit un programa per evitar la radicalització dels joves. És el que s’anomena “model Vilvoorde”, en què quan es detecta un comportament perillós s’alça un cordó sanitari al seu voltant per evitar que encomani discursos violents i radicals i se’n fa un seguiment individual. L’imam va demanar feina a la mesquita de la veïna ciutat de Diegem però no va agradar i la mateixa comunitat musulmana el va acabar expulsant en trobar-lo “estrany” i no mostrar cap document que l’acredités com a imam o aportar els seus antecedents penals.

L'alcalde de Vilvoorde diu que l'imam els va despertar moltes sospites

L'alcalde de Vilvoorde, Hans Bonte, afirma en una entrevista amb Efe que l'imam de Ripoll Abdelbaki Es Satty va despertar moltes sospites en la pròpia comunitat musulmana de la zona, que va decidir expulsar-lo de la mesquita. "L'imam de la veïna localitat de Diegem va venir a preguntar-nos per ell, perquè vivia a Vilvoorde. Els semblava un home estrany, que deia que venia d'Espanya perquè allà no tenia futur i que s'autoproclamava imam, encara que no tenia cap paper per a acreditar-ho", ha explicat Bonte sobre Es Satty, que va viure a principis del 2016 en aquesta petita localitat del Brabant flamenc a 12 quilòmetres de Brussel·les.

L'imam de la població de Diegem, pròxima a Vilvoorde, estava interessat en saber si existien antecedents policials sobre l'imam de Ripoll, ja que tenia dubtes del seu historial previ, ja que l'home no responia a preguntes sobre el seu passat.

Bonte ha dit a Efe que ni a ells ni a les autoritats espanyoles contactades -no ha esmentat a quin cos policial es referia- els constava llavors cap prova ni vincle directe amb actes de terrorisme o altres formes de criminalitat en el cas de l'imam de Ripoll.

"Malgrat que no hi havia proves ni antecedents, la comunitat musulmana de la zona va decidir expulsar-lo de la mesquita", ha explicat Bonte, que ha afirmat sentir-se molt orgullós perquè els musulmans "van ser els que es van dirigir directament a la policia i això no sempre és així en altres llocs".

D’altra banda, al Marroc un home de 34 anys, que havia residit al mateix barri de Ripoll dels presumptes terroristes, declarava ahir per la seva possible vinculació, segons fonts oficials que citava l’agència Efe.

stats