PALMA
Societat 23/08/2015

Els pescadors demanen poder fer venda directa de peix a la llonja

Apunten que pot esdevenir una atracció turística i gastronòmica

Lluís Planas
3 min
Els pescadors demanen poder fer venda directa de peix a la llonja No hauran de deixar el seu moll, tal com pretenia Alberto Pons

PalmaLa Confraria de Pescadors de Palma demanarà als nous responsables de l’Autoritat Portuària poder vendre part de les seves captures directament al públic a la llonja del peix del port, de la mateixa manera que es fa a altres ports pesquers de Mallorca, com els d’Andratx, Sóller o Cala Rajada. Habilitar un punt de venda directa de peix fresc per als pescadors abans que aquest es comercialitzi a través de la subhasta que organitza l’endemà Opmallorcamar és una de les principals reclamacions de la confraria, i el seu patró major, Rafel Mas, avança que la plantejarà al nou president de l’Autoritat Portuària, Joan Gual de Torrella, tan aviat com pugui.

“Pensam que si la confraria pot comercialitzar directament una part de les seves captures sense passar pels intermediaris, tothom hi pot sortir guanyant”, explica Mas, que entén que l’obertura d’aquest punt de venda de peix fresc a la llonja podria esdevenir un punt d’atracció turística i gastronòmica, així com de revitalització de la zona. “És una estampa molt habitual a la Mediterrània”, diu, “i a altres ports de Mallorca, sense anar més enfora: la dels pescadors mostrant les seves captures en arribar i el públic podent comprar-les directament”.

Més enllà de l’autorització per part de l’Autoritat Portuària, aquesta iniciativa també necessitaria el visitiplau de les conselleries de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, i de Treball, Comerç i Indústria del Govern. El patró major dels pescadors considera que el port de Palma no ha de tenir més dificultats que els ports pesquers de Mallorca per obtenir aquesta autorització, perquè el volum de vendes no representaria cap gran competència per a la comercialització que es fa a través de la subhasta. “Hi ha un tipus de captures que no tenen tanta sortida a través de la subhasta a la llonja”, explica, “mentre que a través d’una venda directa sí que les podríem treure i a un preu més econòmic per al públic”.

Volen una concessió

Una altra reivindicació dels pescadors del port de Palma és que l’Autoritat Portuària faci un concessió sobre l’espai de les instal·lacions que ocupen les barques pesqueres dins les instal·lacions. “Ara mateix només tenim una autorització d’ocupació temporal, que hem d’anar renovant cada any”, explica Rafel Mas, “i això genera certa inseguretat a la flota”. El que plantejarà la confraria als nous responsables del port és que es faci un concurs per a l’explotació del moll de pescadors a través del qual puguin obtenir la concessió d’aquest espai durant una sèrie d’anys i realitzar millores amb el seu ús garantit i la seguretat que es puguin anar amortitzant.

Perquè la millora i una certa reordenació de la zona d’amarrament de la flota pesquera dins el port de Palma, que es troba just davant del bar Pesquero, és la tercera principal reinvidicació que la confraria vol plantejar en aquesta nova etapa de l’Autoritat Portuària. “No són grans coses a fer, però sí que poden representar grans millores i més comoditat per al treball dels pescadors”, explica el patró major, que sosté que en tot cas aquests canvis en el moll no han de suposar cap transformació en la imatge tradicional d’aquesta zona del port de Palma.

En les seves primeres manifestacions després d’accedir a la presidència de l’Autoritat Portuària, Joan Gual de Torrella ha deixat clar que no pensa dur endavant cap remodelació en el port que suposi que els pescadors hagin de deixar el seu moll tradicional. El nou president ha arribat a dir que els plans del seu antecessor, Alberto Pons, són “una falsa alarma”, perquè no ha trobat res d’aquests projectes en arribar al càrrec. En tot cas, el patró major dels pescadors assegurà a aquest diari que Pons insistí per això en la signatura d’un conveni, fins i tot després del 24-M.

stats