SOCIETAT
Societat 06/08/2013

El jutge decreta l'ingrés a la presó del pederasta espanyol indultat per error al Marroc

Daniel Galván va ser detingut aquest dilluns a Múrcia, després que el rei Mohamed VI revoqués el seu indult. Ha declarat 45 minuts a l'Audiència Nacional

Joan Faus / Efe
2 min

MadridEl pederasta espanyol Daniel Galván, detingut aquest dilluns a la tarda a Múrcia després que el rei del Marroc, Mohamed VI, revoqués el seu indult, ha declarat aquest matí de dimarts a l'Audiència Nacional davant el jutge de guàrdia del jutjat central número 4, Fernando Andreu. Galván ha arribat al voltant de les 9.20 hores en un furgó policial, i ha declarat uns 45 minuts davant el magistrat.

Després de la declaració, el fiscal ha demanat presó per a Galván per risc de fuga i gravetat de la pena. El pederasta ha rebutjat ser extradit al Marroc perquè, ha argumentat, vol seguir a Espanya pel seu "arrelament" amb amics i perquè disposa de propietats al país, segons han explicat fonts judicials. Uns minuts després, s'ha divulgat l'interlocutòria del jutge Andreu, que coincideix amb el fiscal i decreta l'ingrés a la presó de Galván. "Hi ha un mínim arrelament familiar, social, econòmic i laboral que neutralitzi la temptació de posar-se fora de l'abast de l'aparat judicial penal", assegura la interlocutòria.

D'altra banda, una representació marroquina i una d'espanyola es reuniran aquesta tarda al ministeri de Justícia espanyol per intentar trobar una solució al cas del pederasta. Segons el conveni vigent, a Espanya i el Marroc no s'extradeixen presos nacionals, però cal veure si en aquesta ocasió es farà una excepció.

Daniel Galván va ser detingut ahir a la tarda en un hotel de la capital murciana i, posteriorment, va ser traslladat als calabossos de la prefectura superior de la policia de Múrcia. Poc abans de les dues de la matinada d'aquest dimarts ha viatjat cap a Madrid en un cotxe de la Policia Nacional de Múrcia.

El Marroc va demanar ahir la detenció del pederasta mitjançant una ordre internacional de detenció tramitada via Interpol. L'arrest es va fer després de la conversa telefònica mantinguda entre el ministre espanyol de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón, i el seu homòleg marroquí, Mustafà Ramid, en què tots dos es van comprometre a oferir "la màxima col·laboració per resoldre l'assumpte".

En la conversa també es va acordar la reunió entre els dos ministeris de Justícia, que començarà a les 15.30 hores i en la qual seran presents el director general de cooperació jurídica internacional i relacions amb les confessions del ministeri de Justícia, Ángel Llorente, el cap de gabinet del ministre de Justícia del Regne del Marroc i el director general d'Afers Penals d'aquest país.

Els equips ministerials han de resoldre els problemes jurídics bilaterals que planteja el cas, ja que a Espanya els indults són irrevocables.

Daniel Galván va ser condemnat el 2011 a 30 anys de presó per abusar d'onze nens menors d'edat –entre 2 i 14 anys–, una pena que va ser confirmada en apel·lació i en cassació, si bé dimarts passat va sortir en llibertat sense càrrecs després de l'indult col·lectiu de 48 presos espanyols.

stats