SALUT
Societat 06/06/2013

El sexe oral, darrere de l'augment de càncers de coll

Els especialistes apunten que el virus del papil·loma humà està relacionat amb el 23% dels càncers d'orofaringe

Lara Bonilla
3 min
L'actor Michael Douglas va dir que el seu càncer l'hi havia causat el sexe oral però després se'n va desdir.

Barcelona.¿El sexe oral pot provocar càncer? Les declaracions -després matisades- de l'actor nord-americà Michael Douglas, en què afirmava que el sexe oral estava al darrere del seu càncer de coll, no només han provocat enrenou a la xarxa sinó que també han posat el focus sobre una de les causes menys conegudes dels càncers d'orofaringe: el virus del papil·loma humà (VPH). "El que ha dit Douglas és cridaner, però no és una absurditat. És perfectament possible que li contagiessin el virus del papil·loma a causa del sexe oral", explica José María Bayas, responsable del centre de vacunació de l'Hospital Clínic. No obstant, afegeix que les causes principal d'aquest tipus de tumors continuen sent el tabac i l'alcohol. I el càncer més freqüent causat pel VPH no és aquest sinó el de coll d'úter.

Infecció comuna

El 80% de les dones estan exposades al virus del papil·loma

La infecció pel virus del papil·loma humà és la infecció de transmissió sexual més comuna a tot el món. Es transmet per contacte directe. El virus infecta la pell i les mucoses del cos, com la boca, l'anus i el coll uterí. Més del 80% de les dones sexualment actives hi hauran estat exposades al llarg de la seva vida, però la majoria no desenvoluparan càncer. El 80% de les dones infectades eliminen el virus de manera espontània, però el 20% restant es converteixen en portadores cròniques. I d'aquestes, el 5% desenvoluparan un càncer. El més freqüent és el de coll d'úter, el segon més comú al món en les dones d'entre 15 i 44 anys. A nivell mundial, el VPH és responsable del 5,2% de tots els càncers. Hi ha més de 150 tipus de virus diferents, una quinzena dels quals són d'alt risc de provocar càncer. El més freqüent entre les dones espanyoles és el genotip 16, principal causant dels càncers de coll d'úter, i el 6 i l'11, de menys risc però que provoquen berrugues genitals.

Millor pronòstic

Un de cada quatre tumors de faringe, causats pel VPH

Se sap que el virus del papil·loma humà pot provocar càncer d'úter. Però també està al darrere d'altres tipus de tumors, com els d'anus, vagina, vulva i penis. Potser és menys conegut el seu paper en els càncers orofaringis, però el VPH està al darrere del 23% d'aquests tumors. O fins i tot més, segons alguns professionals. En aquests casos, el virus es contrau per pràctiques de sexe oral. "Està associat a la conducta sexual. Tenir múltiples parelles sexuals, el sexe oral o molts petons amb llengua està associat a més transmissió del VPH a la boca", explica Cristina Centeno, metge del servei de ginecologia de la Vall d'Hebron. Pot afectar tant homes com dones i el seu pronòstic és millor que els desencadenats pel consum d'alcohol o tabac, que són, de fet, la majoria. Més del 70% dels càncers de faringe s'atribueixen al consum de tabac o d'alcohol.

Els metges han detectat, però, un augment dels tumors orofaringis, sobretot en poblacions més joves, i s'atribueix al sexe oral. "Augmenten els associats al VPH i baixen els associats a tabac i alcohol", diu Centeno. "Però segurament també és perquè tenim més capacitat de detecció, ja que fa 20 anys ningú hauria relacionat VPH i càncer", afegeix Bayas.

Canvi d'hàbits sexuals

La prevalença del virus és del 29% en les noies joves

Els metges atribueixen al canvi d'hàbits sexuals -relacions més precoces i més parelles al llarg de la vida- l'augment d'infeccions pel virus del papil·loma humà. La prevalença és del 29% en els noies joves d'entre 18 i 25 anys, el doble que la mitjana. Així ho assenyalava l'estudi Cleopatre, fet a dones de tot l'Estat i liderat per l'Institut Català d'Oncologia (ICO). La mitjana d'edat de la primera relació sexual ha passat dels 23 als 17 anys i el percentatge de dones que diuen que han tingut de dues a quatre parelles sexuals al llarg de la vida passa del 16,1% al 44,9%.

Vacunació controvertida

La sanitat pública només cobreix la vacunació de preadolescents

La seguretat de la vacuna ha estat qüestionada per la gravetat, en alguns pocs casos, dels seus efectes adversos. L'OMS considera segura la vacuna i també la gran majoria de professionals. "És tan segura com qualsevol altra que està al calendari de vacunació", insisteix Bayas.

El sistema públic de salut cobreix la vacunació de les nenes d'entre 11 i 12 anys, ja que a aquesta edat encara no han mantingut relacions sexuals i és més efectiva. Hi ha països on també els nois es vacunen, ja que ells també s'infecten, però la diferència és que no desenvolupen tants casos de càncer i, tenint en compte el seu cost, de 400 euros, ara mateix no és una prioritat. Però si el context econòmic fos un altre, reconeix Centeno, també s'haurien de vacunar.

stats