SALUT
Societat 17/06/2013

El nombre de casos de melanoma creix un 50% en deu anys

Els metges ho atribueixen a les conseqüències dels hàbits d'exposició al sol dels últims 30 anys

Lara Bonilla
3 min
PLATGES PLENES EL PRIMER CAP DE SETMANA D'AMBIENT ESTIUENC  Les altes temperatures han aconseguit aquest cap de setmana omplir les platges i donar el tret de sortida a la temporada de bany, que aquest any ha arribat més tard del que és habitual. A les platges de Barcelona, com la de la foto, els banyistes s'han vist sorpresos per la presència de meduses a l'aigua.

Barcelona.La pell té memòria. S'ha demostrat que l'acumulació de cremades solars al llarg dels anys, sobretot durant els primers anys de vida, és la causa més important de l'aparició de melanoma en l'edat adulta. Cada cremada és com comprar números per a la loteria de patir un càncer de pell, alerten els especialistes. És per això que, en vista de l'augment de casos de càncer cutani, els metges insisteixen que cal protegir-se correctament del sol i fer-se anualment una revisió per detectar qualsevol taca sospitosa.

L'exposició prolongada al sol és la principal causa de l'envelliment de la pell i incrementa el risc de patir càncer de pell, dels quals el melanoma és el més greu. Més del 80% dels casos de càncer cutani es podrien prevenir evitant una exposició intensa al sol i evitant les cremades, sobretot durant la infantesa i l'adolescència, quan la pell és molt més sensible a les radiacions ultraviolades.

Encara que el melanoma és un dels càncers menys freqüents, és el que està augmentant més. En els últims deu anys ha crescut un 50% el nombre de casos i ja és el tumor més freqüent en les dones entre 25 i 29 anys i entre els homes de 30 a 34 anys. A l'Hospital de Bellvitge, per exemple, els casos anuals de melanoma han passat de 30 a 100.

Aquesta incidència més alta s'atribueix a les conseqüències en els hàbits d'exposició al sol de fa 30 anys, quan no era tan habitual protegir-se, així com a l'auge de la pràctica dels esports a l'aire lliure i a l'afany de bronzejar-se. "I també perquè estem diagnosticant lesions més precoçment", explica Susana Puig, directora d'investigació de la Unitat de Melanoma de l'Hospital Clínic. El melanoma és el càncer de pell més agressiu. Poc freqüent, però amb una mortalitat elevada. "El melanoma d'un mil·límetre de gruix té un 10% de risc de mortalitat. Per un volum tan petit té molta capacitat de donar metàstasi però és una sort que és a la pell i es pot veure", diu Puig. I afegeix: "Per això és tan important el diagnòstic precoç, que s'ha demostrat que és eficaç". El percentatge d'èxit de curació és d'un 95% quan es detecta a temps. Però en etapes avançades el risc que s'hagi escampat és molt alt. Per aquest motiu es recomana fer-se una revisió anual per detectar qualsevol piga que canviï de mida, color o sagni. "Si surt una piga nova que creix molt ràpidament, s'ha d'anar urgentment al metge", alerta Puig. També una taca a l'ungla o a la planta dels peus és motiu de sospita.

Rossos i ulls blaus, factors de risc

A Catalunya, es diagnostiquen uns 772 casos (426 en dones i 346 en homes) de melanoma cada any. Es calcula que una de cada 99 dones i un de cada 91 homes desenvoluparan un melanoma de pell al llarg de la vida. El melanoma "es diagnostica més tard i en fase més avançada en homes que en dones", i cal tenir en compte els factors de risc. Tenir antecedents familiars, haver patit cremades solars, ser ros, tenir els ulls clars o la pell blanca, duplica el risc de càncer de pell, ja que són més sensibles a les radiacions ultraviolades. "I tenir més de 100 pigues incrementa el risc entre set i deu vegades, mentre que els pèl-rojos tenen un risc entre 4 i 8 vegades més elevat", explica la dermatòloga Susana Puig.

Però tot i les campanyes de prevenció, les platges continuen plenes durant les hores de més sol i "ens seguim cremant any rere any", lamenta Josep Malvehy, director de la Unitat de Melanoma del Clínic. A més, les cremes de protecció solar tampoc s'apliquen bé ni s'acompanyen d'altres mesures de protecció, com gorres i roba, ja que els filtres solars no protegeixen al 100%. I cal recordar que la vermellor i el bronzejat tan desitjat no deixen de ser una reacció de defensa de la pell davant l'agressió dels raigs de sol.

stats