URBANISME
Societat 15/06/2013

La multa a Boris Becker serveix per asfaltar

Alguns trams dels carrers d'Artà s'han pavimentat, curiosament, de color de terra batuda

Joan Sitges
3 min
INVERSIÓ 
 Els ingressos generats per la sanció al tennista alemany han servit per asfaltar de nou alguns trams de carrers del poble i camins.

ArtàL'Ajuntament d'Artà ha posat en marxa un pla per millorar l'estat d'alguns dels carrers i camins més concorreguts pel trànsit i també s'han embellit dues àrees per a vianants: l'esplanada de l'església i una part del carrer de l'Estel. Aquestes zones, per casualitat o no, s'han pavimentat amb un color semblant al de la terra batuda. La millora d'aquestes vies, que suposa una inversió de 175.000 euros, ha estat possible gràcies als ingressos obtinguts a partir de la sanció urbanística imposada al tennista alemany Boris Becker, segons ha informat el batle del municipi per Unió d'Independents d'Artà, Jaume Alzamora.

L'any 2005 la Comissió d'Urbanisme del Consell de Mallorca imposà a Becker una sanció de 214.193 euros per haver realitzat obres il·legals a la seva finca rústica de la zona de Son Coll, a Artà. Així, el Consell va resoldre l'expedient d'infracció urbanística greu que s'havia tramitat des de l'Ajuntament, perquè el govern municipal no té competències per imposar una sanció tan elevada.

Els ingressos generats per la sanció al tennista alemany han servit per asfaltar de nou alguns trams de la Gran Via i dels carrers Santa Margalida, Montserrat Blanes, Margalida Esplugues, Rafel Blanes, Grec, Costa i Llobera, Tren i Parres del nucli d'Artà. A la Colònia de Sant Pere es milloren els carrers de Sant Mateu, del Mollet i els camins de l'Estanyol i de Can Pillo. A més, també s'asfaltaran de nou els camins de les Païsses i de Carrossa.

En un principi, des del govern municipal, "s'havia informat per equivocació que els doblers que es gastaran en aquestes obres s'havien obtingut de la venda de solars i no dels expedients de disciplina urbanística", explica la primera vara.

Crítiques des de l'oposició

Aquest error va motivar una crítica dura per part del regidor d'IniciativaVerds, Guillem Caldentey, que acusà el batle "d'amagar al poble la realitat" i "d'incomplir les seves obligacions en no aplicar la Llei de disciplina urbanística, ja que durant aquest mandat el primer edil no ha executat cap ordre de demolició de les moltes que té pendents".

Cal recordar que les diferències en l'aplicació de la disciplina urbanística entre el batle i el regidor motivaren el gener passat l'expulsió de Caldentey de l'equip de govern. Segons explica Alzamora, "les ordres de demolició no caduquen i, per tant, tenim temps per executar-les". I és que, per l'equip de govern, "el problema és que al Consistori no tenim mitjans tècnics, humans o materials per esbucar les construccions il·legals", remarca. "A més, hem plantejat delegar les competències en disciplina urbanística al Consell, però tampoc no hi ha acord en aquest punt", afegeix Alzamora.

Caldentey, per part seva, insisteix que "els expedients que estan en tramitació i que el batle té damunt la taula no es podran traspassar al Consell i, si la primera vara no vol resoldre'ls, que ho delegui al ple o a la junta de Govern Local, que també són competents en aquesta matèria". "El que cal és aplicar la llei, que preveu imposar noves multes als propietaris que no esbuquin les obres que han fet de manera il·legal, precisament per obtenir nous ingressos per millorar el poble", afirma el regidor d'IniciativaVerds.

El batle, però, replica assegurant que "si delegam la capacitat d'aplicar la Llei de disciplina urbanística és cert que perdrem ingressos per a aquest concepte però també estalviarem. Deixaríem de pagar les hores que els serveis jurídics utilitzen per imposar les multes i cobrar-les, i les del personal del departament d'Urbanisme, a més de les despeses d'esbucar subsidiàriament les construccions il·legals".

stats