Societat 28/06/2013

El ministre fa marxa enrere i pagarà la matrícula amb 5,5

El ministre ho va resumir dient que s'elimina l'exigència de nota quan es tracta de "pagar els estudis" als alumnes amb menys recursos, però s'exigeix un rendiment acadèmic quan es tracta de "pagar-los per estudiar"

Sònia Sànchez
2 min

Barcelona.Després de dies de polèmica, el ministre d'Educació, José Ignacio Wert, finalment va donar ahir el braç a tòrcer en l'exigència d'una nota mínima del 6,5 que volia imposar per obtenir una beca universitària. Tot i així, la rectificació va ser a mitges, ja que les beques salari i de mobilitat sí que incorporaran aquesta exigència a partir del curs que ve. Es retira el requisit, però, per a les beques que suposen la gratuïtat de la matrícula universitària, per a les quals es mantindrà el requeriment imposat aquest curs d'un 5,5 com a mínim.

El ministre ho va resumir dient que s'elimina l'exigència de nota quan es tracta de "pagar els estudis" als alumnes amb menys recursos, però s'exigeix un rendiment acadèmic quan es tracta de "pagar-los per estudiar". Així, els 1.500 euros que el nou sistema de beques ideat pel Ministeri oferirà als alumnes de rendes baixes com a ingrés econòmic i els 1.500 euros més per canvi de "residència" sí que estaran subjectes al requisit del 6,5, com també la nova "part variable" de les beques que també instaura el reial decret del Ministeri. Aquesta part variable seria una dotació econòmica afegida als 1.500 euros, que pot anar de 60 euros cap amunt en funció precisament de les notes, segons el Ministeri.

Tot i haver rectificat la seva proposta inicial, Wert va continuar defensant la barrera del 6,5, a partir dels estudis que -diu- constaten que el 50% dels alumnes que arriben a la universitat amb menys d'aquesta nota no acaben la carrera i el 17% l'abandonen el primer any. "Qualsevol abandonament del sistema té un cost per als comptes públics, però encara en té més si l'alumne ha rebut una beca", va apuntar. També va voler rebatre les crítiques alertant que no es podia exigir més nota als joves amb rendes més baixes perquè l'entorn socioeconòmic té molt a veure amb el rendiment acadèmic. Pel ministre Wert, això deixa de ser cert quan l'alumne arriba a la universitat.

Per als alumnes d'estudis postobligatoris, el ministre va anunciar que retirava l'exigència del 6,5 que es volia introduir per a les beques de Batxillerat. Caldrà, doncs, un 5,5 per obtenir un ajut en accedir al Batxillerat i també per accedir als graus superiors de Formació Professional (FP), mentre que per a l'FP de grau mitjà continuarà sense demanar-se cap requisit acadèmic.

A la universitat, per a l'exempció de matrícula del primer curs caldrà un mínim de 5,5 a la nota de tall. Per renovar aquesta gratuïtat en els cursos posteriors es manté el sistema actual, que demana un 65% de crèdits aprovats. Per renovar les beques que comporten dotació econòmica s'eleva l'exigència a un 100% dels crèdits aprovats o bé el 80% si es té una mitjana de 6,5, a excepció de les carreres tècniques, que demanen el 85% aprovat o bé el 65% amb una mitjana de 6.

stats