Societat 24/06/2013

Una revetlla amb superlluna

La revetlla va coincidir amb el moment que el satèl·lit és més a prop de la Terra

1 min
La lluna d'aquesta revetlla de Sant Joan: un 15% més gran i un 30% més brillant / EFE

Aquest diumenge la Lluna es va situar al punt més proper a la Terra d'aquest any, i va ser vora mitja hora abans d'entrar en la fase de lluna plena, la qual cosa va donar pas a un espectacle poc usual: una lluna d'enormes proporcions, fins a un 15% més gran del que és habitual, i també més brillant, que a Catalunya va coincidir amb la revetlla de Sant Joan.

Tot i que, evidentment, no va ser fins a la nit que el fenomen es va fer visible, va ser a la una de la tarda de diumenge, hora a Catalunya, quan la lluna es va situar en el punt més proper a la Terra: 356.991 quilòmetres. Això passa almenys una vegada al mes, però aquest any, a la proximitat s'hi va sumar el fet que el satèl·lit es trobava en la fase plena. Això va provocar un espectacle que es veu poques vegades.

En teoria, la lluna plena dura un instant, però a la vista humana apareix com a plena un parell de dies abans i un parell de dies després de l'esdeveniment. Durant la superlluna plena de diumenge, el satèl·lit de la Terra s'ha vist fins a un 14% més gran i un 30% més brillant que la lluna regular. El 16 de juny del 2014 la situació serà la inversa: serà al punt més allunyat de la Terra, fet que farà que es vegi fins a un 12% més petita del que és normal.

stats