Societat 12/08/2013

Les llàgrimes de Sant Llorenç arriben aquesta nit al seu punt màxim

Durant les primeres hores de foscor es pot arribar a veure un estel per minut si els núvols ho permeten

Miquel Bernis
2 min
Les nits anteriors ja s'han pogut veure estels // Enric Navarrete

BarcelonaCom cada any pels volts de Sant Llorenç, la terra se situa a prop del rastre del cometa 109P/Swift-Tuttle i les seves partícules xoquen contra la nostra atmosfera i provoquen una pluja d'estels. La pròxima nit es preveu que serà la més activa d'enguany. Us expliquem algunes coses que cal tenir en compte per poder-ne gaudir:

Màxima activitat fins a la 01:45 h. Tot i que les darreres matinades ja s'han pogut veure estels, els càlculs astronòmics auguren que serà a primeres hores d'aquesta pròxima nit quan s'arribarà al màxim 'ruixat' d'estels. Des que es pongui el sol i fins a tres quarts de dues, se'n pot arribar a veure un per minut.

Millor quan ja no hi hagi lluna. Aquest any, els Perseids coincideixen amb quart creixent. Aquesta nit estarà il·luminada poc més d'una quarta part de la lluna, però sempre es veuran millor els estels quan no hi sigui. La lluna avui es pondrà molt aviat, cap a dos quarts de dotze, de manera que és una bona opció esperar-se fins llavors.

Més núvols a Ponent que a la costa. Un canvi de temps taparà el cel a partir d'aquest vespre a diverses comarques i fins i tot deixarà tempestes a l'oest. Al Pirineu es pot fer força difícil de veure la pluja d'estels aquesta nit, i també és probable que a moltes comarques de Lleida i en algunes de Tarragona els núvols la puguin espatllar a estones. A la costa i sobretot al nord-est sembla més probable que el cel es mantingui encara força destapat a primeres hores de la nit.

Cal buscar llocs foscos. La llum artificial és un factor que us impedirà veure bé el cel. Com sempre, en aquests casos cal allunyar-se el màxim possible de la il·luminació de ciutats i pobles. La pluja d'estels es pot veure a ull nu, no calen prismàtics ni telescopis.

Veure-ho acompanyat. Diverses associacions astronòmiques ofereixen la possibilitat de seguir en companyia la pluja d'estels. Hi ha convocatòries, per exemple, a la platja del Castell de Palamós (l'organitza Astroempordà), a l'Observatori de Pujalt de la mà del mateix observatori, i l'Agrupació Astronòmica de Manresa també té previst fer una sortida a l'observatori de Castelltallat.

stats