CLIMA
Misc 21/01/2016

2015, l’any més càlid de la història

La suma d’un episodi del Niño i la dinàmica de canvi climàtic són les causes de l’escalfament del planeta

i
Miquel Bernis
3 min
Clima

MeteoròlegL’anterior fita màxima era precisament del 2014. Les dades fetes públiques ahir per la NASA i la NOAA han confirmat el que ja fa uns mesos s’entreveia amb claredat: el 2015 instaura un nou rècord de temperatura a escala global. Com a mínim des del 1880 no hi ha hagut un any més càlid que el que vam deixar enrere fa 20 dies, una marca que s’estableix just després d’un altre rècord, ja que la mitjana de temperatura al món durant el 2014 ja havia superat la de tots els anys predecessors. Hi ha, però, una particularitat que fa diferent el rècord del 2015, i és que queda molt per sobre dels anteriors anys amb temperatures molt altes que hi ha hagut a la Terra. El club dels deu anys més càlids fins al moment es mouen tots en una forquilla entre 0,5 ºC i 0,7 ºC per sobre de la mitjana del període de referència 1951-1980, però aquest any la temperatura ha fet un salt fins a situar-se gairebé 0,9 ºC per sobre d’aquest llindar.

Tot i que els càlculs entre una agència i l’altra difereixen en alguns detalls, la contundència que mostren és la mateixa. Segons la NOAA, el 2015 la temperatura mitjana, que inclou dades tant de les superfícies continentals com dels oceans, se situa 0,9 ºC per sobre de la mitjana del segle passat. Aquest any passat 10 dels 12 mesos van superar els seus anteriors rècords: només el gener i l’abril havien tingut precedents més càlids. No és un coincidència que aquests dos mesos siguin a l’inici de l’any, ja que la diferència amb què s’han anat batent els rècords ha anat augmentant amb el pas de l’any, un fet que s’explica pel progressiu enfortiment de l’episodi del Niño. Totes les anàlisis coincideixen a destacar la importància que aquest fenomen ha tingut en l’espectacular rècord que del 2015.

El Niño consisteix en un sobreescalfament de les aigües del Pacífic Oriental que es repeteix cada cert nombre d’anys: habitualment passen entre 5 i 10 anys d’un episodi a un altre. No està causat pel canvi climàtic, se sap que ja es produïa molt abans que se’n comencés a parlar. Més enllà del Pacífic, aquest fenomen té conseqüències en molts punts del món i té tendència a fer pujar la temperatura del planeta. El Niño ja havia generat rècords en anteriors aparicions, la més sonada fins ara va ser la del 1998, un any que també va ser molt més càlid que els altres de la seva dècada. Cal tenir en compte que l’episodi del 2015 és el més intens que s’ha conegut fins ara d’aquest fenomen, un fet que, unit a la dinàmica d’escalfament global de les últimes dècades, ha provocat molt probablement aquesta amplíssima diferència entre la temperatura mitjana del 2015 i la dels anteriors anys molt càlids.

La barrera del grau

Segons dades de la NASA és el primer cop que la temperatura mitjana d’un any és més d’1 ºC superior als valors de l’etapa preindustrial, una dada fàcilment comparable amb el compromisos assolits en la Cimera de París, en la qual 195 països es van comprometre a mantenir la temperatura del planeta netament per sota dels 2 ºC respecte dels valors de l’era preindustrial.

També les dades del mes de desembre han trencat una barrera psicològica vinculada a 1ºC. Proporcionalment, el desembre ha sigut el mes més càlid de l’any, amb una diferència respecte a la mitjana del segle XX que ha superat per primer cop aquest llindar.

El 2016 podria ser encara més calorós

L’episodi del Niño comença a anar de baixa, però tot fa pensar que els seus efectes encara es notaran durant uns quants mesos. Aquest fet, unit a l’escalfament global, fa pensar que aquest 2016 podria ser tant o més càlid que l’any que tot just hem deixat enrere. Això és el que indiquen les previsions que fa anualment el servei meteorològic del Regne Unit, Met Office, que entreveu que el 2016 la temperatura global del planeta se situarà entre 0,72 ºC i 0,96 ºC per sobre de la mitjana del període de referència 1961-1990.

Cal tenir en compte que aquesta previsió és encara superior a la que es va fer per al 2015 a principis d’any. Llavors els climatòlegs britànics van pronosticar que durant l’any passat la temperatura global del planeta es mouria entre 0,5 ºC i 0,7 ºC per sobre de la mitjana, una previsió que, finalment, s’ha quedat curta. Se superi o no el rècord del 2015 que entreveuen els britànics, sembla probable que el 2016 culminarà aquest cicle de tres anys molt càlids consecutius començat el 2014.

Consulteu aquí totes les previsions meteorològiques per municipis

stats