TRIBUNALS
Societat 12/06/2013

El jurat no es creu el zelador d'Olot i el declara culpable

Nega que actuàs per compassió en els 11 assassinats

Jordi Llorens
2 min

GironaEl jurat popular va declarar el zelador de la residència La Caritat d'Olot, Joan Vila, culpable d'onze assassinats amb l'agreujant de traïdoria i en tres d'aquests, a més, amb el d'acarnissament. Els nou membres del jurat no van tenir discrepància en les 99 preguntes que se'ls van plantejar. Van concloure que Vila sabia perfectament què feia quan administrava els còctels de fàrmacs, sobredosis d'insulina o substàncies corrosives als 11 ancians que va matar entre els anys 2009 i 2010, i van negar que actuàs per compassió i per evitar-los patiment. Al contrari, en les tres darreres víctimes, a les quals, a més de fàrmacs, va fer empassar lleixiu i àcid desincrustant, el jurat va considerar que els va causar un "patiment extraordinari innecessari". El jurat va entendre que Vila "va abusar de la confiança de les víctimes", ja que "eren persones dependents i desvalgudes que necessitaven ajuda per a tot, que confiaven en ell i que no es podien defensar".

Confessió voluntària

En canvi, el jurat sí que va estimar l'atenuant de la confessió voluntària que Vila va fer davant del jutge, encara que fos quan les investigacions dels Mossos d'Esquadra avançaven i tenien cada vegada més proves de la seva culpabilitat. El jurat també es va mostrar en contra per unanimitat d'elevar cap petició d'indult i només en la concessió de favors penitenciaris hi va haver un vot discrepant: vuit membres hi van votar en contra i un a favor. Durant l'hora llarga que va durar la lectura del veredicte, Vila va actuar com gairebé tot el judici, impassible, amb el cap baix i la vista cap a terra.

Totes les parts van elogiar el veredicte del jurat, que van qualificar de "just i molt ben fonamentat", malgrat que el van debatre en només un dia. Carles Monguilod, advocat de la defensa, afirmà que "Joan Vila ha tingut un judici just i això és el mínim que es pot demanar per a una sentència dura".

Els representants dels familiars es van mostrar molt satisfets d'un veredicte que s'ajusta a gairebé totes les seves demandes. "Els membres del jurat han estat uns dignes representants de la justícia i han emès un veredicte just", va dir Jordi Coma. Jaume Dalmau, un altre dels advocats, va afegir que estava segur que "els familiars tindran la satisfacció que s'ha fet justícia", i Miquel Berga va expressar que "una altra sentència hauria estat incomprensible per als familiars i per a la societat".

El fiscal demana 194 anys pels 11 assassinats i que Vila estigui a la presó el termini màxim previst per la llei per delictes comuns, que són 30 anys. Les acusacions particulars s'han sumat a la petició del fiscal.

stats