Societat 14/06/2013

Els 14 mossos imputats per la pèrdua d'un ull d'un jove el 29-M admeten que no controlen la trajectòria de les boles de goma

Els antiavalots han declarat davant de la jutge que no es reconeixen en les imatges

Acn
2 min

BarcelonaEls 14 mossos antiavalots imputats per la pèrdua d'un ull d'un jove en la vaga general del 29 de març de l'any passat han reconegut aquest divendres que no poden controlar exactament la trajectòria de les bales de goma un cop les disparen. Així, han admès que no poden saber concretament on van a parar els projectils que llancen, que aquell dia van ser desenes. De fet, un dels escopeters ha admès que va disparar entre 30 i 40 boles de goma, però sempre seguint el protocol establert.

Aquest cas s'havia arxivat fa uns mesos per falta d'autor conegut, però l'Audiència de Barcelona va ordenar a la jutge d'instrucció 15 que el reobrís perquè no havia fet cap diligència d'investigació. Per això va citar els responsables de cadascuna de les set furgonetes i els set escopeters corresponents. Es tracta d'un grup d'antiavalots que aquell dia a la tarda es trobaven a la confluència entre la plaça de Catalunya i el passeig de Gràcia de Barcelona, punt on es trobava el jove quan van passar els fets.

La jutge ha fet visionar als agents imatges de la zona i han admès que eren allà, però no s'han reconegut ni a ells ni als seus companys. Tampoc han sabut concretar quantes boles van disparar, tot i que un d'ells sí que en va comptar més d'una trentena. Un d'ells, a més, ha admès que va veure una persona ferida, però no sap si per l'impacte d'una bola.

Un jove va presentar una denúncia l'octubre del 2012 en què assegurava que el 29 de març era a la plaça de Catalunya, a la confluència entre la ronda de Sant Pere i el passeig de Gràcia, amb la intenció d'anar en direcció sud, on havia quedat amb uns coneguts, quan es va trobar "amb una manifestació i de sobte uns agents dels mossos van començar a disparar salves i pilotes de goma per dispersar les persones que eren al lloc".

Aleshores, segons segueix relatant a la denúncia, el jove hauria rebut l'impacte d'una pilota de goma disparada per un agent dels Mossos "directament a l'ull dret, fet que li va provocar la pèrdua de la funcionalitat de l'ull a més d'un clar perjudici estètic amb el corresponent trastorn psicològic". La denúncia qualifica els fets com un possible delicte de lesions. A més, el jutjat va rebre un informe d'assistència sanitària de l'Hospital Clínic, on consta que va anar aquell dia al centre per "traumatisme amb pilota de goma a l'ull dret".

Jaume Asens, advocat de la víctima, ha explicat que ha quedat evidenciat que les escopetes per disparar bales de goma no són controlables, ja que el projectil segueix trajectòries indeterminades. Això, segons ell, demostra que són armes perilloses i que no es pot identificar qui dispara cadascuna de les pilotes. La defensa del jove ferit demanarà que s'inclogui a la causa l'informe que ha fet l'associació Stop Bales de Goma sobre aquests projectils.

stats