Societat 19/08/2013

Prendre massa cafè et pot matar?

Un estudi de la Universitat de Carolina del Sud arriba a la conclusió que prendre més de quatre tasses al dia incrementa un 56% la possibilitat de mort prematura

Ara
2 min
Una tassa de cafè

BarcelonaEls metges no es cansen de repetir que els excessos són dolents. Ara un grup de científics ha quantificat què vol dir 'dolent' en el cas del cafè. I dolent vol dir, segons ells, mortal. Un estudi de la Universitat de Carolina del Sud ha arribat a la conclusió que les persones de menys de 55 anys que beuen més de quatre tasses de cafè al dia tenen un 56% més de possibilitats de morir de forma prematura.

D'estudis sobre les conseqüències de l'abús de cafè n'hi ha molts, però el que fa que aquest sigui especial és el fet que les dades que s'han fet servir són quantitativament molt importants. Els autors del treball han analitzat les dades de més de 43.000 persones. I no només el mostreig és excepcionalment gran, sinó que el període analitzat també és molt dilatat: del 1979 al 1998.

Després d'analitzar aquest ingent volum de dades els científics no dubten que el cafè incrementa de forma dramàtica els riscos de morir abans d'hora. El que no acaba de clarificar l'estudi és quina és la causa exacta que provoca la mort. La connexió exacta entre el cafè i la mortalitat no està, doncs, clara. Amb tot, els autors apunten algunes dades demostrades: el cafè estimula la producció d'adrenalina (l'hormona que se segrega en situacions d'estrès i provoca l'excitació de l'organisme i un augment notori de la pressió sanguínia) i inhibeix la insulina (necessària per processar la glucosa de la sang).

El motiu pel qual fins i tot i un estudi amb un volum de dades tan gran no pot explicar al cent per cent el que desencadena la mort de les persones que beuen molt de cafè és justament el fet que el treball no s'hagi fet en un laboratori, sinó amb dades reals. Això vol dir que l'objecte d'estudi no està aïllat: la persona estudiada no només beu cafè, sinó que pren altres substàncies. I, tal com apunta el mateix estudi, aquells que beuen molt de cafè acostumen a ser fumadors, per la qual cosa tenen altres problemes de salut, i un cor i uns pulmons en pitjors condicions. Això fa que sigui complicat apuntar què és el que ha causat exactament una mort prematura.

Sigui com vulgui, els investigadors apunten que, amb les dades a la mà, es pot concloure que cal evitar superar la barrera de les quatre tasses diàries.

stats