Societat 05/06/2013

"Vaig donar les gràcies en català a Wert per dir-li de manera suau que ens està matxacant"

L'única estudiant gironina 'cum laude' que dilluns era a Madrid explica com va viure els desaires a l'acte d'entrega de diplomes

3 min

El curs 2009-2010 es va llicenciar en logopèdia a la Complutense de Madrid amb una nota mitjana de 9,26. Berta Puig, una gironina de 29 anys, és una de les estudiants guardonades pel ministeri d'Educació i dilluns es trobava a l'auditori de música per rebre el seu diploma. La seva manera de protestar contra la política del ministre Wert va ser parlant-li clar i català.

"Quan em va entregar el diploma, jo li vaig donar les gràcies en català per dir-li de manera suau que ens està matxacant", explica. El ministre li va dirigir un mig somriure i Puig creu que "va entendre la crítica". Durant l'acte, la noia assegura que va veure Wert "neguitós" nombrosos cops, sobretot quan els guardonats evitaven donar-li la mà.

La Berta Puig viu a Girona i té 29 anys. Llicenciada en Filologia Hispànica, ara fa tres cursos va acabar la diplomatura de Logopèdia a la Universitat Complutense de Madrid. La nota mitjana del seu currículum (un 9,26) li ha fet merèixer un dels 54 premis, amb una dotació de 3.300 euros, atorgats pel Ministeri d'Educació.

Juntament amb la resta dels guardonats, la Berta era ahir a l'Auditori Nacional de Música de Madrid. En total, durant l'acte presidit pel ministre José Ignacio Wert, s'atorgaven unes 130 distincions (entre premis, mencions i accèssits).

Però més enllà de l'entrega de diplomes, l'acte va estar marcat pels desaires dels universitaris al ministre. Sis dels estudiants 'cum laude' van evitar encaixar la mà a Wert, d''altres van corejar consignes contra la LOMCE i un grup es va presentar a l'auditori vestint les característiques samarretes verdes reivindicatives.

L'objectiu dels guardonats era fer palès el seu rebuig a la política estatal de retallada de beques i l'apujada de taxes. "Veies com, a mesura que li anaven fent lletjos, Wert es mostrava cada cop més neguitós, perquè hi havia estudiants que li apartaven la cara quan els hi anava a fer dos petons", explica l'estudiant gironina.

Aprofitar l'oportunitat

Berta Puig, que malgrat el seu currículum no ha trobat feina i es dedica a donar classes particulars, va pujar a l'escenari poca estona després de començar l'acte. La casualitat va voler que fos el mateix ministre qui li entregués el premi, i la noia no va deixar passar l'oportunitat.

"Jo sóc professora i, a més, catalana; per això, tota la seva política educativa m'afecta el doble", explica. I hi afegeix: "Vaig voler aprofitar el moment per reivindicar els meus orígens i dir-li de manera suau que ens està matxacant".

I la seva manera de fer-ho va ser, precisament, a través de la llengua. Berta Puig explica que, quan el ministre li va donar el diploma i li va dir un "enhorabuena" en castellà, ella li va respondre amb un "moltes gràcies". Com a reacció, Wert li va tornar un mig somriure. "Crec que va entendre la crítica", explica l'estudiant gironina.

"Com a catalana, la manera de fer del Ministeri em dol; per això, de manera respectuosa, volia dir-li a Wert que jo sóc catalana i que no he tingut cap problema per tenir una bona educació", precisa Berta Puig. "I amb més motiu em volia reivindicar, perquè he passat tres anys a Madrid i m'he llicenciat en Filologia Hispànica", concreta la jove gironina.

"Ens falta al respecte"

Després que Puig tornés al seu seient, les protestes van anar de mica en mica en augment. Al cap de poca estona, van arribar els desaires i les xiulades. "Entenc que la gent aprofités l'acte i la proximitat amb el ministre per manifestar el seu rebuig i dir que no estan d'acord amb la nova Llei d'Educació", explica Berta Puig.

Ella mateixa critica que la LOMCE "converteix en elitista tot el sistema educatiu" i que, tant la llei com el fet que s'hagi denominat LAPAO al català de la Franja "ataquen la nostra identitat".

En algun punt, però, Berta Puig també s'aparta una mica de la manera com els universitaris van protagonitzar els desaires. "En alguns moments, la situació va ser incòmoda i fins i tot violenta; potser les maneres de protestar no van ser les adequades, tot i que és cert que el mateix Wert també ens falta al respecte amb la llei", reflexiona.

Per últim, Berta Puig també recorda un comentari que el ministre li va fer arribar a la secretària d'Estat d'Educació, Montserrat Gomendio, i que ella va poder copsar. "Li va dir que, a sobre que ens donaven un premi, li faltàvem al respecte", conclou.

stats