Societat 07/12/2013

Una tuna, genets andalusos… el casament 'barceloní' dels multimilionaris indis

El MNAC tancat i les fonts de Montjuïc fora d'horari pel gran casament indi, aquest dissabte, dels multimilionaris Shristi Mittal i Gulraj Behl. ICV demanarà "responsabilitats" pel que considera una "privatització" de la ciutat

Agències
3 min
Espectacle de genets andalui

BarcelonaLa festa va començar dijous amb una recepció al Museu Marítim, redecorat amb motius oceànics. Va continuar divendres, amb un dinar a l'Hotel Arts i una festa al pavelló d'Itàlia de Fira de Barcelona, amb l'esplanada de la Font Màgica també tancada al públic —el 'regal' de la ciutat als nuvis–. I ha culminat aquest dissabte amb el casament, a la Sala Oval del Museu Nacional d'Art de Catalunya, de Shristi Mittal i Gulraj Behl, la multimilionària parella índia que ha elegit Barcelona per a un fastuós casament convertit en un esdeveniment mediàtic que ha fet impossible la discreció que desitjaven els contraents.

Sent la neboda d'un multimilionari, un dels grans empresaris de l'acer a nivell mundial, i amb uns 500 convidats, la discreció ha sigut impossible. El MNAC ha estat tancat aquest dissabte al públic, i només hi han pogut accedir els convidats al casament, entre els quals hi havia no només familiars i coneguts de les dues famílies, sinó també les principals autoritats del país, amb el president Artur Mas i la seva esposa al capdavant. També hi han anat la vicepresidenta, Joana Ortega; l'alcalde de la capital, Xavier Trias; i la delegada del govern espanyol, María de los Llanos de Luna. La Sala Oval, on s'ha ofet el banquet, ha estat completament redecorada per a l'ocasió. Un espectacular castell de focs artificials, que s'ha pogut escoltar i veure a molts punts de la ciutat, ha tancat la cerimònia i ha donat pas a la festa.

Shristi, la núvia, de 26 anys, és filla de Pramod Mittal, germà de Lakshmi Mittal, un emprenedor que gràcies als seus negocis al sector de l'acer s'ha convertit en un dels homes més rics del planeta. Gulraj, el nuvi, de 36 anys, treballa d'alt executiu al banc britànic HSBC. La barreja de diners i la cultura índia han fet del casament una festa a l'opulència. Una opulència que els nuvis van voler allunyar de l'Índia i traslladar a Barcelona, on s'ha celebrat un casament que ha seguit al peu de la lletra les tradicions del seu país, amb algunes concessions al que els nuvis consideren cultura local: al dinar de l'Hotel Arts hi va actuar una tuna i a la festa del pavelló d'Itàlia hi va haver un espectacle de cavalls amb els genets vestits a l'andalusa. Això sí, els convidats han pogut degustar tapes de Sergi Arola i el pastís nupcial ha sigut elaborat per Christian Escribà.

ICV demanarà responsabilitats

El fet que s'hagi tancat un museu nacional –tot i que el MNAC serà gratuït per a tothom aquest diumenge–, que s'hagi impedit l'accés a zones públiques i que la Font Màgica hagi adaptat un horari excepcional no ha agradat al president del grup municipal d'ICV-EUiA, Ricard Gomà, que ha anunciat que demanarà "responsabilitats". Gomà considera que aquesta situació "atempta contra els valors de la ciutat" i ha rebutjat que un govern municipal hagi posat un equipament públic, com és el MNAC, estrictament al servei de la festa privada d'un magnat. En realitat el MNAC no és municipal, sinó que està governat per un patronat format per les diferents administracions públiques.

Gomà, que també ha criticat que s'hagi canviat l'horari de les fonts de Montjuïc en detriment de la utilització pública per part dels ciutadans, ha dit que es tracta d'una festa privada d'un "luxe totalment obscè", quan milers de famílies de Barcelona estan patint situacions molt dures per la crisi i les retallades. Per Gomà, el tancament del MNAC per celebrar aquesta festa privada és la "màxima expressió de l'estratègia de la marca Barcelona, on tot es pot comprar amb diners", cosa que contrasta aquest cap de setmana, ha dit, amb els valors democràtics que representa la recent mort de l'expresident sud-africà Nelson Mandela.

ICV-EUiA presentarà a la comissió de cultura una iniciativa en la qual emplaçarà el conjunt dels grups a rebutjar el que ha passat amb el casament de la neboda del multimilionari indi, a la vegada que demanarà informació i les responsabilitats polítiques que puguin derivar-se d'aquest fet. "S'han passat molt", ha dit Gomà, que considera que aquesta dinàmica de "privatitzar la ciutat" no és nova en el govern municipal de CiU i ha recordat la utilització de patrimoni públic per a finalitats privades, com quan es va vestir l'estàtua de Cristòfor Colom amb una samarreta del Barça per a la publicitat d'una marca d'articles esportius.

stats