Societat 23/06/2017

“Vaig simular ser turista per recuperar el pis”

Una veïna de la Barceloneta lloga el seu propi pis a Airbnb per poder-lo recuperar

Selena Soro
2 min
“Vaig simular ser turista per recuperar el pis”

BarcelonaUna barcelonina s’ha vist obligada a llogar el seu propi pis a través d’Airbnb per poder recuperar-lo de mans del seu llogater, que l’utilitzava com a pis turístic sense el seu permís. Es tracta de Montse Pérez, que va fer la reserva a la plataforma a través de la seva filla, Thais Franco, perquè el llogater no sospités. “Em vaig fer passar per turista i vaig aprofitar que quedava una nit lliure”, va relatar ahir a l’ARA Franco.

Tot va començar el 12 de maig, quan la família va llogar el pis a un ciutadà de 26 anys amb doble nacionalitat xilena i russa. “Era el pis del meu avi. Quan va morir el vam reformar per poder-lo llogar en bones condicions. Vam pensar que si venia gent amb poder adquisitiu el cuidarien millor”, diu Franco. La renda, per a un quart de pis, era de 950 euros mensuals i en les clàusules del contracte es feia constar que el llogater no podia rellogar-lo ni fer-ne un ús turístic. “Vam posar específicament la clàusula amb la prohibició de rellogar perquè som de la Barceloneta i sabem el problema turístic que hi ha al barri”, afegeix. La Montse i la seva filla es van voler assegurar que el jove -que va dir que havia sigut traslladat de Londres a Barcelona per treballar com a assessor financer- era solvent, i ell els va mostrar una nòmina de 3.000 lliures esterlines al mes. Un cop signat el contracte, quan la propietària va intentar contactar amb el llogater per fer el canvi de nom dels subministraments ja no el va localitzar.

Els veïns li van comentar que del pis n’entrava i sortia gent amb maletes i que estava sent utilitzat com a pis turístic. Va ser llavors quan la família va descobrir que el pis apareixia anunciat a la plataforma d’habitatges turístics Airbnb al preu de 200 euros la nit, de manera que se’n podia treure fins a 6.000 euros al mes.

Una xarxa organitzada

Montse Pérez i la seva filla defensen que el seu cas forma part d’una presumpta organització que es dedica a llogar pisos a Barcelona per després rellogar-los a turistes a través d’Airbnb, que no comprova la titularitat de l’habitatge, i obtenir així grans beneficis. Afirmen que tenen coneixement que aquest inquilí també ha llogat altres immobles a Barcelona amb el mateix fi. “Han canviat el perfil d’amfitrió diverses vegades, i ens han contactat moltes persones dient-nos que també tenen com a llogater aquesta mateixa persona”, explica Franco. La família, que havia d’abandonar el pis ahir al matí, quan finalitzava la seva reserva a Airbnb, considera que està en el seu dret de recuperar el seu pis perquè el llogater ha incomplert les clàusules del contracte. Ahir van canviar el pany i van intentar comunicar-se amb el llogater per informar-lo de la rescissió del contracte, però el jove no va contestar.

Airbnb va assegurar ahir que “investigava activament” el cas, però va traslladar la responsabilitat a l’amfitrió. En un comunicat, la plataforma va demanar a tots els amfitrions que s’asseguressin que tenen “permís per anunciar el seu allotjament”. L’Ajuntament de Barcelona va enviar un inspector per obrir un expedient a l’inquilí perquè la propietària pugui rescindir el contracte. En el 15% de les 2.105 ordres de cessament per pisos il·legals que hi ha hagut fins ara, els infractors eren rellogats.

stats