DRETS SOCIALS
Societat 11/08/2017

Son Banya demana dignitat i garanties a Cort si el desallotja

L’Ajuntament de Palma es proposa que el 2020 quedi “desmantellat” tot el poblat i es reubiquin els veïns per tot Palma

Martí Gelabert
3 min
ESTAT DEL POBLAT Els veïns critiquen l’estat en què l’Ajuntament manté Son Banya, sense asfaltar, sense llum i en condicions insalubres.

PalmaDignitat i garanties. Així de concret i contundent és el prec dels veïns de Son Banya després de conèixer les intencions de l’Ajuntament de Palma de desallotjar i esbucar el poblat. El misssatge és equànime: volen que se’ls ofereixi un pis si els han de treure de ca seva. Ara bé, de moment no creuen que sigui així i denuncien que cada legislatura el Consistori fa la mateixa advertència però al final tot acaba en no res.

Els gitanos volen plenes garanties. No veuen malament abandonar Son Banya, sempre que Cort els ofereixi un pis i un pla de seguiment per a les famílies. Encara que no ho veuen amb mals ulls, no confien en l’Ajuntament i els motius d’aquesta desconfiança, si més no, semblen obvis. Passejant amb ells pel poblat, les denúncies d’abandonament de la zona són constants. Amb els crits de protesta de fons de joves i adults -“Que no ens ho tirin!”-, els veïns expliquen les promeses que al llarg dels darrers anys ha fet el Consistori i no ha complit.

Mostren a aquest diari els documents contractuals de les cases -datats al 1969- i diversos plans d’inversió que Cort tenia per a la zona. Segons conten, van prometre asfaltar i enllumenar, entre moltes altres coses. En concret, en un pla del 2010 al 2014, es preveien 142.792 euros, per exemple, en manteniment del poblat. També 80.532,14 euros per a rehabilitació d’habitatges. Ara, ni carreteres llises ni llum a la nit. A més, s’hi suma el problema de les rates. Una veïna explica que han de posar unes taules de fusta sota les portes perquè no hi entrin a dins durant la nit.

Pels gitanos de la zona, les administracions els han deixat de banda tot aquest temps i ningú no es preocupa per ells. Una de les crítiques més recurrents és la d’haver tomat l’escola. Diuen que allà els nins tenien vida, que feien tallers i s’hi estaven tot l’horabaixa. “Si tingués doblers, el primer que faria seria construir l’escola”, afirmen alguns dels pares i mares de Son Banya. Estan alterats i, sobretot, cansats de promeses que no s’han complit. I és que l’estat de deixadesa és evident: just en entrar es veuen munts de fems, cotxes cremats i trastos que no es recullen. Diuen que Emaya no hi fa res i que s’han hagut d’acostumar a l’aire que hi respiren.

El jutge va ordenar per a dia 5 d’octubre d’enguany el desallotjament de 45 habitatges de Son Banya. Cort ha demanat una pròrroga fins al primer trimestre del 2018, però haurà d’esperar a veure en quin sentit es pronuncia el jutge. El motiu és que l’Ajuntament vol esbucar les cases el mateix dia del desallotjament.

El 2020, data límit

Palma s’ha proposat que el 2020 tot Son Banya quedi desmantellat. Ho va anunciar ahir la regidora de Benestar i Drets Socials, Mercè Borràs, en roda de premsa. La fita, va concretar, és “desmantellar el poblat a mesura que hi hagi possibilitats tècniques i pressupostàries”. Aquesta decisió es vol dur a terme per “erradicar la pobresa” i reinserir les persones en risc d’exclusió social. Borràs vol “assegurar polítiques econòmiques que no generin desigualtat”.

Les famílies afectades es reallotjaran a tot Palma, excepte els cinc barris més vulnerables: Son Gotleu, la Soledat -sud i nord-, Llevant, Verge de Lluc i Son Ximelis. Si el jutge no accepta la pròrroga sol·licitada per l’Ajuntament, dia 5 s’haurà de desallotjar igualment. “L’experiència demostra que les famílies que surten del poblat tenen moltes més possibilitats de normalitzar la seva vida”, va defensar Borràs. Ara, Cort cerca casa per a quinze de les famílies -unes 60 persones-. A partir de setembre, l’Ajuntament diu que s’entrevistaran amb cada una per oferir solucions. Es calcula que hi ha 193 infants i mig miler de persones que hi viuen.

stats