Societat 09/09/2017

Passió pels ocells

La guia ‘125 ocells de Catalunya que cal conèixer’ es pot comprar amb l’ARA Balears el cap de setmana vinent

Ara Balears
3 min
Passió pels ocells

Barcelona/PalmaLa gran diversitat de paisatges que tenim a Catalunya té com a conseqüència una gran varietat d’ocells. En podem trobar des dels cims dels Pirineus fins als aiguamolls i les planes, als boscos i a les platges, així com mar enllà, i també a les grans ciutats.

I si el que volem és gaudir de la seva observació ens caldran uns prismàtics i buscar les hores tranquil·les del dia per descobrir els més de 350 diferents tipus d’ocells que habiten al nostre territori.

Amb la voluntat de recollir aquesta riquesa ornitològica, l’ARA Balears vendrà el cap de setmana vinent la guia 125 ocells de Catalunya que cal conèixer, en què Toni Llobet i José Luis Copete recullen informació sobre les espècies que consideren més imprescindibles del país.

Són els ocells que més destaquen per la seva bellesa, abundància o singularitat, i l’explicació va acompanyada de les il·lustracions que n’ha fet Llobet. La guia es podrà aconseguir amb el diari a partir de dissabte que ve, 16 de setembre, per 5 euros. Es pot reservar enviant un correu a promocions@arabalears.cat. La guia, a més, conté làmines il·lustrades amb les espècies d’ocells, totes elles acompanyades d’un petit text en què hi ha la descripció física de l’au, el tipus de cant que fa i la seva localització més habitual.

A banda, també hi ha unes icones amb informació complementària per facilitar la localització i identificació dels ocells, així com la informació per saber si es tracta d’una espècie abundant a Catalunya o no. Amb la guia podrem descobrir, per exemple, que ocells com el martinet blanc, la gavina, la tórtora turca, la polla d’aigua, l’aligot comú o la garsa són espècies que trobem tot l’any i en abundància en el seu hàbitat. En canvi, altres, com el lluer, el papamosques gris, l’àguila cuabarrada, el trencalòs, la gralla o la perdiu blanca, tenen una presència escassa en el seu hàbitat.

I és que la guia inclou informació sobre tot tipus d’aus, des d’ànecs i cabussons fins a rapinyaires nocturns, passant per ocells marins, coloms i tórtores, falciots i orenetes, grans rapinyaires, pardals, fringíl·lids i sits i moltes altres espècies que es poden veure a Catalunya.

Una setmana plena d’ocells

Per anar fent boca abans de poder comprar la guia, la secció Estils del diari estarà dedicada tota aquesta setmana als ocells. S’hi publicaran reportatges científics, divulgatius i també d’entreteniment relacionats amb aquestes aus.

Per començar la sèrie, demà, dilluns, publicarem a la nostra web un article sobre tot el que la gent no sap dels ocells firmat pel periodista especialitzat en ciència Toni Pou. Es tracta d’una informació que revela algunes curiositats, com per exemple que els ocells venen dels dinosaures o que alguns exemplars tenen una memòria com la dels ordinadors.

Durant la setmana hi haurà altres articles a arabalears.cat, com el que dedicarem a la relació entre els ocells i el cinema, que repassa la seva presència en algunes pel·lícules tan mítiques com Els ocells d’Alfred Hitchcock o Blade runner de Ridley Scott. També parlarem del turisme ornitològic, una categoria específica dins del món dels viatges que té molt d’èxit als països anglosaxons i que de mica en mica s’està fent un forat a casa nostra, on hi ha llocs que atrauen molts visitants i comença a haver-hi cites importants per als amants de l’ornitologia. També oferirem una guia d’observació amb consells per anar a veure ocells, investigarem en l’etimologia dels noms i ens fixarem en les variants dialectals i aprofundirem en el debat entre els amants de la gastronomia, que valoren algunes aus a la cuina, i els naturalistes que alerten del perill que això suposa per a la supervivència d’algunes espècies.

stats