Societat 09/01/2017

Parlen els físics: "Canviar el fus horari d'Espanya és un disbarat"

Per contra, ARHOE diu que no està en el que li correspon i que el canvi obre la porta a una major conciliació

Ara Balears
3 min
Parlen els físics: "Canviar l'us horari d'Espanya és un disbarat"

Els físics no són partidaris de canviar el fus horari. "No arreglaríem res", creuen, i neguen que el canvi pugui afavorir la conciliació. El 2016, les Illes Balears encetaren un debat que fa temps reclamen des d'associacions com la Comissió Nacional per a la Racionalització dels Horaris Espanyols (ARHOE). A les Illes, una iniciativa individual a favor que les Balears mantinguin l'horari d'estiu tot l'any va arribar al Parlament i va aconseguir el suport de totes les forces polítiques. "Les Illes Balears reclamen l'autonomia dels rellotges", va titular llavors Corriere della Sera. Les Corts Valencianes s'hi van sumar un mes més tard.

En declaracions a Europa Press, el catedràtic del Departament de Física Aplicada de la Universitat de Santiago de Compostel·la, Jorge Mira, ha argumentat que "un canvi de fus no només no arreglaria res, sinó que fins i tot duria problemes". A més, ha afegit que els científics observen "amb molt de pànic que es raona sobre un mapa pla, malgrat que la Terra és rodona", al mateix temps que ha advertit que "es donen arguments que són fal·làcies".

Al seu parer, Espanya "està en el fus correcte" i, "si es canvia, es generarà un caos que implicaria un cost enorme". "És un disbarat, perquè la manera de viure continuaria sent la mateixa, sigui quin sigui el fus, que és només una busca del rellotge, perquè el sol continuarà sortint i ponent-se igual", ha explicat.

Altrament, Mira nega que l'horari actual sigui fruit d'una decisió de Franco, ja que –com ha recordat– durant la Guerra Civil i la II Guerra Mundial va haver-hi successius canvis a causa de qüestions bèl·liques. El científic ha precisat que, al final del conflicte, va ser Charles De Gaulle qui va mantenir l'actual horari central europeu i Espanya es va mantenir alineada amb el país veí, per la qual cosa l'origen del fus actual "és gaullista i europeu".

A més, ha qüestionat que la Subcomissió per l'Estudi de la Racionalització dels Horaris, la Conciliació de la Vida Personal, Familiar i Laboral i la Corresponsabilitat engegada el 2013 –en l'informe final de la qual s'advocava, entre altres mesures, per un canvi horari, perquè incidiria "favorablement" en la conciliació– no tingués cap científic expert en aquests temes "que hagués ensenyat dades en gràfiques des d'una perspectiva científica" amb la finalitat d'aturar "aquesta bolla de neu".

Per la seva banda, el científic del Consell Superior de Recerques Científiques (CSIC) José Fernández-Albertos ha incidit en la idea que el sol "influeix en els hàbits de vida". "És cert que els hàbits sí que responen a la posició del sol perquè, encara que és la mateixa hora legal a l'est i oest peninsular, els hàbits socials són diferents perquè l'hora solar ho és", ha asseverat, però s'ha mostrat "escèptic" sobre la possibilitat que canviar el fus horari impliqui un canvi de costums. "Les societats s'adapten al fus en el qual estan. Potser, a llarg termini, es canvien coses com el presencialisme o s'escurcen els dinars, però al final continuarem tenint moltes hores de llum i tornaríem al mateix punt", ha afirmat.

"El tema del fus horari no té res a veure amb la conciliació: té a veure amb quantes hores es dediquen a la feina, a menjar o al que sigui, i això és el temps mesurat com una durada, mentre que quan parlam del fus ens referim al temps com una referència, quina hora marca el rellotge en un instant, cosa que és independent del temps que es fa servir per fer una activitat. Són dos conceptes diferents", ha precisat.

"Si finalment es dugués a terme el canvi, només beneficiaria un percentatge de la població que té una jornada laboral molt concreta –la discontínua, amb pauses per dinar que es reduirien–, però perjudicaria els de jornada contínua perquè retardaria l'entrada a la feina i també la sortida", ha explicat el científic.

Per la seva banda, fonts de la Reial Acadèmia de Ciències Exactes, Físiques i Naturals (RAC) han assenyalat a l'agència de notícies Europa Press que el debat sobre el canvi de fus és "polític i econòmic". "Des del punt de vista de la ciència, no hi ha cap posició a prendre", han resolt.

No obstant això, el coordinador general de la Comissió Nacional per a la Racionalització dels Horaris Espanyols (ARHOE), Ángel Largo, ha reiterat que Espanya "no està en el meridià que li correspon (el de Greenwich) i que els hàbits actuals han canviat: "Si clareja abans i dinam més prest, podem sortir abans de la feina, i això seria una palanca per a altres canvis, a més d'aconseguir un benefici per a la salut".

stats