LOTERIA
Societat 22/12/2013

El primer Nadal amb dues grosses

El sorteig estatal resisteix la competència catalana, però la Generalitat serà més ambiciosa el 2014

Auri Garcia Morera
2 min

BarcelonaLa loteria és una tradició nadalenca més per a molts catalans, que aquest any tenen la possibilitat de jugar a dues grosses diferents. L'estatal, que se sorteja avui al Teatro Real de Madrid, i la catalana, que se sortejarà la vigília de Cap d'Any a la sala gran del Teatre Nacional de Catalunya, a Barcelona.

Poca competència

La loteria estatal baixa un 10% a Catalunya però també a l'Estat

A l'espera de les dades definitives, no sembla que l'aparició de la Grossa de Cap d'Any catalana hagi perjudicat les vendes del sorteig estatal a casa nostra. Fins al 23 d'octubre s'havien consignat bitllets per valor de 463 milions d'euros, un 10% menys que l'any passat. A tot l'Estat, però, el descens ha estat fins i tot una mica més gran, del 10,3%. L'emissió del sorteig català ha estat de només 30 milions, dels quals fins dimecres se n'havien comercialitzat 25,8.

Primer motiu, la tradició

Per a la primera grossa catalana ha sigut difícil repartir participacions

Segons un informe de TNS, el principal motiu per comprar loteria per Nadal és la tradició. A més, fins a un 69% dels ciutadans de l'Estat compren bitllets o participacions quan els hi ofereix un familiar o amic per no quedar exclosos en cas que tinguin premi. L'emissió modesta de la primera grossa catalana ha dificultat que des d'entitats o empreses es distribuïssin participacions del mateix número a moltes persones diferents. La Generalitat, però, preveu fer un plantejament molt més ambiciós a partir de l'any que ve.

Menys probabilitats

El primer premi és igual, però la catalana té menys premis menors

Les probabilitats de guanyar algun premi de la grossa estatal són del 5,008%, mentre que amb la catalana són de poc més de la meitat, el 3,006%, segons càlculs del professor de matemàtica aplicada Miguel Córdoba, de la universitat CEU San Pablo de Madrid. En els dos casos, el primer premi dóna 20.000 euros per euro jugat, però la catalana té menys premis menors.

Primer any amb impostos

Els premis per sobre de 2.500 euros hauran de pagar el 20%

Aquest any és el primer en què els premis de les loteries de Nadal no estaran lliures d'impostos. Sempre que superin els 2.500 euros, s'haurà de pagar un tribut del 20% de la quantitat que excedeixi aquests 2.500 euros. El canvi fa que la loteria estatal sigui menys atractiva que l'any passat, ja que a la pràctica les quantitats que es poden guanyar són inferiors. La grossa catalana ja neix afectada pel nou impost.

Campanyes polèmiques

Els dos anuncis han aconseguit impacte i també moltes crítiques

Diversos cantants, amb Montserrat Caballé i Raphael al capdavant, han protagonitzat l'anunci de la loteria de Nadal de l'Estat, que ha estat molt parodiat i també molt criticat a la xarxa. La campanya publicitària de la grossa catalana fins i tot s'ha debatut a la comissió d'igualtat del Parlament, on el PSC va presentar una proposta de resolució molt crítica amb la imatge d'una dona rica que dóna almoina als pobres.

stats