SALUT
Societat 06/06/2013

Multar els pares i mares per l'alcoholisme dels fills

El govern espanyol estudia sancions per comes etílics

S. Sánchez / J. Ferrer
2 min
El 75% dels menors d'entre 14 i 18 anys consumeix alcohol.

Barcelona.El govern espanyol està elaborant una llei per prevenir el consum d'alcohol entre els joves, en la qual estudia incloure sancions als pares dels menors d'edat que ingressin repetidament a urgències per un coma etílic. "No hi ha cap sala d'urgències de qualsevol hospital de l'Estat que no tracti diversos comes etílics de menors cada cap de setmana", va denunciar ahir el delegat del govern espanyol per al Pla nacional sobre drogues, Francisco Babín.

Segons Babín, quan aquests comes etílics deixen de ser esporàdics i es converteixen "en una dinàmica habitual" de cap de setmana per a un menor, "és que hi ha una deixadesa de la tutela efectiva per part dels seus pares". És per això que l'executiu es planteja posar multes als progenitors, una mesura que creu que seria efectiva pel "retret social que comportaria per als pares". Babín també va advertir que la llei podria, fins i tot, considerar un "maltractament" el fet de deixar que els adolescents s'emborratxin reiteradament en els domicilis familiars.

Tant Babín com la mateixa ministra de Sanitat, Ana Mato, van voler deixar clar que es tracta de mesures que "estan sobre la taula", però que no s'ha decidit encara fermament incloure-les a la llei. "El que s'ha plantejat és buscar la coresponsabilitat i la col·laboració dels pares, implicar-los a l'hora d'evitar que els nens consumeixin alcohol", va destacar Mato des de Sant Joan Despí, en l'acte del 150è aniversari de la farmacèutica Bayer.

Crítiques de Boi Ruiz

Tot i així, el conseller de Salut català, Boi Ruiz, va ser crític amb la possible sanció als pares, ja que considera que la modificació de conductes nocives "té més a veure amb l'educació que no pas amb la penalització". "Abans d'arribar a la sanció podríem fer més canvis socials i culturals", començant per "les escoles", va dir, per trencar amb "els valors positius que s'associen al fet de beure, com la desinhibició".

L'esforç per implicar els pares en el problema de l'alcohol entre els menors d'edat no és nou, tanmateix.

stats