NOVES TECNOLOGIES
Societat 30/03/2013

Mort 2.0: com gestionar les xarxes socials quan morim

El volum d'informació digital que generem obliga a plantejar-se què fer-ne quan una persona mor

Laura Díaz-roig
3 min
FANTASMES A LA XARXA  Els experts alerten que amb  els anys les xarxes socials estaran plenes de perfils que no s'han esborrat de persones que ja han mort.

BarcelonaUn software recull i endreça tota la informació digital d'un noi que acaba de morir i aconsegueix fer-lo interactuar amb la seva parella, fins al punt de semblar viu. Es tracta del primer capítol de la segona temporada de Black mirror -una sèrie de ciència-ficció i noves tecnologies-, però podria ser una realitat d'aquí pocs anys. Sense anar més lluny, aquest mes s'ha posat en marxa una aplicació que permet que els usuaris de Twitter que hagin mort puguin continuar enviant missatges a través d'aquesta xarxa, amb els temes i articles que haurien estat d'interès per al desaparegut.

La ràpida implantació de les noves tecnologies ha suposat la creació d'una identitat digital paral·lela a la real que encara no hem après a gestionar. "La intimitat, aquell aspecte que abans es resguardava, ara queda exhibida i demostrada", explica Pilar Medina, professora de comunicació de la Universitat Pompeu Fabra (UPF). La mort -la desaparició del jo físic i real- deixa òrfena aquesta identitat digital, un fet que porta a plantejar-se què hem de fer amb tota la informació que hem acumulat a les xarxes. "A mesura que anem avançant en l'era digital comencen a sorgir els problemes", assegura el psicòleg social Jaume Almenara. Però, què hem de fer amb la memòria digital d'una persona quan mor? ¿Hauríem de deixar-ho previst en vida? Com podem fer-ho? ¿El fet que la persona reaparegui constantment a les xarxes socials dificulta el dol o ajuda a recordar-lo? Tots els experts coincideixen a afirmar que encara és aviat per trobar respostes a alguns d'aquests dubtes.

El gran repte

"Les xarxes socials tenen un repte: en els pròxims deu anys tindran un cementiri de contactes, fantasmes circulant que no consumeixen publicitat", explica Oriol Torres, propietari de SecondNews, una empresa de comunicació que es dedica a recuperar la memòria digital per als familiars d'un difunt. "No es fa res més que el que fem físicament amb les persones que ens han deixat: les enterrem o les incinerem i recollim les seves pertinences perquè no quedin escampades", assegura Torres, que explica que SecondNews ofereix el servei a través de l'empresa funerària Mémora. Critica que les xarxes encara no tenen ben resolts els processos de tancament, que considera fonamentals.

Encara no és un servei gaire extens -l'índex de mortalitat entre la gent jove ha disminuït molt a Catalunya en els últims anys-, però alguns familiars comencen a ser conscients que també cal endreçar el llegat digital. "Busquem a la xarxa tot el que la persona va compartir i va fer públic", explica Torres, que destaca que també ofereixen la possibilitat de tancar tots els comptes. Els materials que es recopilen són majoritàriament imatges i comentaris sobre les fotografies, tot i que també es fan reculls d'escrits dels blogs. Tot s'entrega a la família en un arxiu digital, intentant conservar un ordre cronològic.

"Haurem de prendre consciència de la nova identitat digital i, de la mateixa manera que fem un testament vital per decidir com volem morir i què volem fer amb els nostres béns materials, haurem de fer testament d'aquest material, que és de la nostra propietat", proposa Medina. Una opinió que comparteix Almenara, que diu que l'ideal seria que la gent "anés agafant consciència" que el que es fa o es diu a la xarxa queda "per sempre". No tancar els comptes pot generar, segons els experts, un dol "inacabable", i s'ha de saber "tancar el cicle".

Regular internet

En aquest procés de recerca de la identitat digital d'un mort també hi juga un paper important el concepte de privacitat. "Cada cas és personalitzat, i intentem no recollir el que el difunt no volia compartir amb tothom", explica Torres. L'era digital obliga a regular i qüestionar aspectes que fins ara no s'havien tingut en compte. "Primer és la tecnologia i després la regulació", explica Medina, que subratlla que ara cal aprendre a gestionar aquesta petjada digital. "Ens anirem trobant amb problemes i aleshores el legislador actuarà", diu Almenara. Recorda que internet encara està en construcció i desconeixem fins a quins horitzons pot arribar.

Més informació: Eines per al vostre funeral 2.0, la Tria 'Tech' d'Albert Cuesta

stats