Societat 03/06/2013

Milers de valencians tornen a reclamar noves investigacions sobre l'accident del metro

L'Associació de víctimes lamenta que el PP impedís aprovar una moció de l'Ajuntament de València en què es reclamava reobrir les investigacions. En l'accident van morir 43 persones

Acn
2 min

ValènciaMilers de valencianes han tornat a donar suport a l'Associació de víctimes de l'accident del metro de València (AVM3J) en la seva concentració mensual, que aquest dilluns, com cada dia 3, ha sortit al carrer per reclamar noves investigacions i depuració de responsabilitats. Una de les portaveus de l'AVM3J, Rosa Garrote, ha llegit un manifest en què ha lamentat que el PP impedís aprovar el passat divendres una moció presentada a l'Ajuntament de València per reclamar reobrir investigacions. Garrote ha afegit que les responsabilitats polítiques de l'accident, on varen morir 43 persones, no les pot resoldre la justícia i ha exigit el govern valencià que assumeixi la responsabilitat per mala gestió. La portaveu de l'associació de familiars de víctimes ha lamentat que el vicealcade de la ciutat, Alfonso Grau, digués el passat divendres que l'oposició no s'havia pronunciat fins a l'emissió del programa 'Salvados' de La Sexta. En aquell programa alguns testimonis que varen participar en la comissió d'investigació, treballadors de Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana, varen assenyalar que havien rebut instruccions per com respondre les preguntes.

També alguns familiars de víctimes varen reconèixer que havien rebut la visita de l'actual president de Les Corts Valencianes, aleshores conseller, Juan Cotino, oferint-los feina a canvi del seu silenci.

Garrote ha dit durant la lectura del manifest que els grups de l'oposició fa 6 anys que venen presentant mocions per exigir reobrir les investigacions i ha denunciat que Grau va assenyalar que les responsabilitats polítiques les ha d'exigir la justícia.

En aquest sentit, l'AVM3J ha recordat que una jutgessa va assenyalar que les responsabilitats polítiques "escapen de les nostres competències i no es pot pretendre utilitzar un procediment penal per finalitats de responsabilitat política". Al respecte, Garrote ha dit que "la justícia no nega responsabilitats polítiques".

La portaveu dels familiars ha afegit que el govern valencià ha de reconèixer que hi va haver mala gestió. Garrote ha posat alguns exemples com que "si els vidres haguessin estat ben enganxats, no s'haurien desprès i haurien subjectat els viatgers, impedint que caiguessin a les vies". La portaveu ha dit que si va haver mal manteniment i aquest es va realitzar amb material usat d'altres trens "volem saber-ho, no s'excusin en una errada mecànica, perquè el mateix pèrit va reconèixer que no es va poder investigar en quedar el comboi pràcticament destruït". Garrote també ha dit que l'executiu ha de reconèixer que aquell comboi havia descarrilat amb anterioritat.

D'altra banda, la president de l'associació de víctimes, Beatriz Garrote, també ha pres el micròfon per agrair la nombrosa presència de gent i per informar des del diversos actes que se celebraran durant el setè aniversari de l'accident del metro. Garrote també ha dit que l'AV3J ha impulsat mocions a tots els consistoris per on passa la línia 1 del metro, la que es va accidentar, i ha celebrat que en alguns dels consistoris on governa el PP (Onda, Benaguasil i Pego) s'hagi aprovat la moció per reclamar investigacions, tot i que no a València.

Querella

L'AVM3J està estudiant la presentació d'una querella per la via penal, segons que ha informat la presidenta, Beatriz Garrote als mitjans. En aquest sentit, els familiars han reclamat informació al jutjat que va dur la instrucció així com informació a Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana sobre els seus informes interns. D'una banda les falsedats en la comissió parlamentària"

stats