TURISME
Societat 02/06/2013

Massa expectatives per a una temporada que arrenca teba

El tot inclòs es consolida i davalla el nombre de contractes laborals a temps complet

Manena Huguet
4 min
ALCOHOL I SOL El mes de maig és habitual trobar grups d'alemanys que beuen i prenen el sol a la Platja de Palma.

PalmaLes Balears han estat i són terra de superar molts d'impediments. Tot i les baixes temperatures dels darrers dies, oficialment ja és temporada alta. Un se n'oblida fins que passeja pel balneari número 6 de la Platja de Palma. Desenes i desenes de grups de Kegel Club omplen la principal zona turística de les Illes. Es tracta de grups d'alemanys, la majoria de vegades homes i dones per separat, que formen part d'equips de bitlles, de futbol o d'altres hobbies que, una vegada a l'any, viatgen junts amb l'únic objectiu de divertir-se. "Vénen principalment els mesos de maig i juny i són bons clients. No són com els de juliol i agost, que vénen amb el tot inclòs i no surten de l'hotel; aquests surten i gasten", diu un empresari de la zona. "El problema és que enguany van molt magres i gasten molt poc. Vénen turistes, però la feina no arrenca", especifica.

Ara mateix els hotels de la Platja de Palma tenen una ocupació del 81% i la previsió és que aquest mes de juny freguin el 82%. És una ocupació semblant a la que tindran la majoria de zones turístiques de Mallorca al mes de juny. Si es compleixen les previsions, només la guanyaran Cala d'Or, Cala Major, Peguera, Platges de Muro i Sóller, que tindran ocupacions d'entre el 85 i el 92%. Per als mesos de juliol i agost, els hotelers encara no s'atreveixen a fer previsions, però asseguren que la majoria d'establiments tornaran a penjar el cartell de complet.

La queixa

No obstant això, la queixa d'hotelers, empresaris i sindicats es repeteix un altre any. En quatre mesos han de treure beneficis per viure els dotze mesos de l'any i això de cada vegada és més complicat. De tota manera, l'activitat turística enguany no s'ha frenat, sinó tot el contrari. Segons Enrique Salvà, president de la Plataforma de comerciants i veïns de la Platja de Palma, enguany s'han obert nous locals a la zona i els empresaris han fet moltes reformes als seus establiments per ser més competitius.

La rendibilitat hotelera

"L'hivern ha estat gaire dur, amb una estacionalitat molt dura", diu Inma de Benito. La gerent de la Federació Hotelera de Mallorca no està contenta de com comença la temporada turística. "Arriben el mateix nombre de turistes que l'any passat, però la rendibilitat dels establiments no fa més que baixar. Enguany s'ha venut molt de manera anticipada i això significa vendre a preus baixos". Els hotelers han invertit a reformar els establiments per afegir-hi valor i així apujar preus, però no ho han pogut fer. A més, els costos augmenten, sobretot d'ençà que ha pujat l'IVA turístic. "Els hotelers hem incrementat els serveis, feim esforços molt importants per fidelitzar els turistes de préstec que vénen a les Illes, però no hi ha manera de recuperar la rendibilitat que perdem cada any", conclou De Benito.

Contractes de 2-3 h

"No és exactament com diuen els hotelers. La rendibilitat dels hotels es manté. No poden apujar els preus, però això a qui perjudica no és a ells, sinó als treballadors". Manuel Pelarda, el secretari d'Acció Sindical d'UGT, posa d'exemple les darreres dades d'afiliació a la seguretat social per assegurar que "hi ha hagut un deteriorament molt greu de les condicions laborals". El mes d'abril d'enguany, el nombre de contractes indefinits a temps complet s'han reduït un 4,87% en comparació al mateix mes de 2012. En canvi, els indefinits a temps parcial han augmentat un 5,1%. "Ara mateix es fan molts de contractes que només són de dues o tres hores; això sí, signen per fer-ne dues però al final els obliguen a fer-ne fins a dotze". Aquest canvi en la contractació fa que, segons els càlculs d'UGT, el mercat hagi perdut 1.800 hores laborals. Segons Pelarda, el problema també és que els establiments subcontracten treballadors a empreses que no apliquen els convenis col·lectius estipulats i això fa que "es produeixin autèntiques situacions d'esclavitud".

Pitjor que minijobs

Per Pelarda, "aquests contractes que es fan ara són pitjors que els famosos minijobs perquè, si s'asseguren tan poques hores als treballadors, aquests ho tindran impossible per cobrar cap prestació a l'hivern. Com que els salaris són de per si molt ajustats, si a sobre et retallen hores i quedes sense prestació, passar l'hivern es converteix en un calvari, perquè no tens ingressos", afirma el representant sindical. Unes prestacions que també tindran mal de cobrar els treballadors fixos discontinus, que són un grup molt important dins el sector turístic. Aquests, el mes d'abril d'enguany, s'han incrementat a les Illes un 7,86% en comparació amb el mateix mes de 2012. Si l'abril de l'any 2012 hi havia 41.433 fixos discontinus contractats, ara n'hi ha 44.691.

Contra el tot inclòs

De les 42.000 places turístiques que hi ha a la Platja de Palma, 15.000 ja són de tot inclòs. Un percentatge que supera el 35% de l'oferta total i que de cada any augmenta. Els touroperadors encara reclamen més places amb aquest servei, però els restauradors intenten frenar-ho a les totes. I és que els 550 establiments que hi ha entre bars, restaurants i locals d'oci nocturn a la zona en surten molt perjudicats.

Jesús Sánchez és el gerent de l'Associació de la Platja de Palma i el president de les Sales de Festa de les Illes. Sánchez assegura que "aquesta és una de les màximes preocupacions de la zona. Si no anam alerta, ens convertirem en una zona turística com les que hi ha al Carib, on els visitants no surten dels seus complexos. És un factor que hem de vigilar de prop, perquè aquí l'estructura de l'activitat turística és diferent. Hi ha moltes petites empreses i milers de famílies que viuen de l'oferta complementària", afirma Sánchez. "Si els turistes cada pic tenen més coses dins l'hotel, com que ja ho han pagat, tindran la tendència cada vegada major a no sortir, i aquest canvi de comportament tindrà conseqüències greus sobre les botigues, bars, restaurants i sales de festa", conclou.

Fre a la botellada

No és l'única lluita de l'Associació de la Platja de Palma. Els trilers, la prostitució, els robatoris i la botellada tornaran a omplir els carrers d'aquest indret. Per ells també ha començat la temporada turística alta. Enguany, amb el que sí que s'espera avançar és en el fre a la botellada que es du a terme sobretot durant els mesos de juliol i agost. Fa poques setmanes, l'associació que presideix Jesús Sánchez i l'Ajuntament de Palma acordaren adaptar l'ordenança antibotellada per informar els turistes que no es pot beure a la platja. "L'any passat es va fer una prova pilot i va anar bé. La majoria dels joves que beuen a la platja són disciplinats i fan cas de les recomanacions de la Policia Local, per aquest motiu creim que enguany s'aconseguirà rebaixar aquesta pràctica, que ofereix una imatge molt negativa de la zona", diu Sánchez.

stats