TURISME
Societat 15/08/2015

Magaluf es renta la cara

Dos ‘bobbies’ passejant de dia, la darrera operació d’imatge a la zona turística dels excessos

Constança Amengual
4 min
‘BOBBIES’ I GUÀRDIES CIVILS
 Els agents Anderson i Williams patrullant amb un agent de la Guàrdia Civil a Magaluf.

PalmaDos bobbies -policies britànics- passejant-se per Magaluf de dia i durant una setmana, ordenances de civisme restrictives de dubtosa aplicació i una allau de dades positives formen part de la campanya que impulsen les autoritats i els empresaris turístics d’aquesta zona de Mallorca per intentar corregir la imatge d’aquest emplaçament de Calvià, que la temporada passada es projectà com la Meca del turisme de gatera i d’excessos.

Els agents Anderson i Williams començaren a patrullar dilluns pels carrers de Magaluf, la zona turística de Calvià que acull en bona part un visitant britànic jove que cerca alcohol, drogues, sexe i diversió. Això és el que troben a Punta Balena, el carrer de l’oci, però ho solen trobar quan es fa fosc. Durant la seva setmana ‘de glòria’, no s’ha vist els bobbies de nit. Tot i que ella, Martina Anderson, reconeixia al seu Facebook que s’havia emborratxat, segons ha destacat la premsa britànica. El cas és que s’han passejat majoritàriament al matí, sempre escortats per agents de la Guàrdia Civil. I demà ja no hi seran. Repetiran l’operació a Sant Antoni de Portmany, a Eivissa, una altra zona de turisme britànic.

Ens els pocs dies que han passat a Mallorca, no es té constància que hagin intervingut en cap dels freqüents ‘espectacles’ que protagonitzen els joves turistes britànics. I només s’ha informat de la seva “magnífica” tasca en un cas de violència de gènere. S’han limitat a deixar-se veure i a informar compatriotes seus. La seva presència cerca aparentar un augment de la seguretat i control a la destinació turística. A les Illes s’ha venut com una operació per vetlar pel bon comportament dels turistes britànics, però a la Gran Bretanya s’ha venut com una mesura per garantir més seguretat als seus conciutadans.

El cas és que s’ha volgut que la seva presència tingués projecció. Fins i tot es va fer una presentació pública dels dos agents dijous -quan només els quedaven tres dies de feina- a la qual acudí l’ambaixador britànic. Es destacà el “fet pioner” d’una patrulla mixta entre bobbies i guàrdies civils, fruit de “l’esforç negociador” entre Espanya i la Gran Bretanya. Allò cert, però, és que la presència de policia estrangera a les Balears no és cap novetat. Agents dels cossos de seguretat d’Alemanya, Itàlia i França també recorren les principals zones turístiques de Balears a l’estiu, però aquests ho fan des de l’1 de juliol i durant dos mesos, mentre que Anderson i Williams només han patrullat una setmana.

Malgrat que alguns mitjans locals han destacat que la presència dels policies britànics pot ajudar a augmentar la seguretat i a controlar el comportament dels turistes d’aquest país, la iniciativa, socialment, no ha pogut evitar ser vista a les Illes com el que és: una operació d’imatge. En canvi, determinats mitjans de la Gran Bretanya l’han criticada. El diari sensacionalista Daily Star, per exemple, ha dedicat portades als agents amb titulars com “Quina càrrega Balears” i “Policies britànics patrullen per Magaluf i Eivissa però no tenen temps per venir als teus robatoris”. The Sun ha destacat que la bobby s’havia engatada a Magaluf. “Els policies presumeixen de borratxera”, titulava a la seva web el rotatiu sensacionalista, que ja abans havia batejat els dos bobbies com “The bobbies on the beach”, després que l’altre agent, Brett Williams, fos fotografiat nedant a la platja. També The Sun mostrava l’agent fent-se selfies amb joves que posaven sense camiseta tot i prohibir-ho l’ordenança cívica municipal.

Després dels escàndols pel mamading (com es va batejar la pràctica de fel·lacions a canvi de copes), el balconing (se’n diu així de tirar-se del balcó de l’hotel) o el consum de ‘droga caníbal’ la temporada passada, l’Ajuntament de Calvià ha aprovat una nova ordenança cívica que prohibeix, per exemple, el consum d’alcohol a la via pública o les excursions etíliques. Amb tot, basta passejar-se al vespre per veure que hi ha coses que no canvien.

També els hotelers

La presència dels bobbies aquesta setmana s’ha acompanyat de dades facilitades pels hotelers que apunten a un canvi en el perfil del turista de la zona. L’Associació d’Hotelers de Palmanova-Mafaluf assegura que entre maig i juliol s’ha reduït la presència de turisme juvenil -han arribat 8.000 joves menys, principalment britànics- i, en canvi, s’ha incrementat el turisme familiar un 3,24%, amb 16.785 estades més. També s’ha reduït el balconing i s’ha passat dels nou precipitats al buit que es registraren l’estiu passat a quatre. El nombre de turistes expulsats dels hotels per mal comportament igualment ha baixat, de 125 a 44. El president de l’Associació, Sebastià Darder, diu que es va “en el bon camí” per “reconvertir” la zona. L’exconseller d’Hisenda balear i exsecretari d’Estat de la Policia i la Guàrdia Civil, Joan Mesquida, ara director de Projectes Estratègics de l’Ajuntament de Calvià, manté que l’estiu està sent “tranquil”.

Malgrat que en aquest indret turístic s’estan portat a terme durant els darrers anys projectes de reconversió d’hotels, que cerquen modernitzar l’oferta i obrir-la a un turisme més familiar, els habituals de Magaluf no acaben de notar la transformació del lloc. Loli, propietària d’una botiga, afirma que la situació continua “igual o pitjor” que l’any passat. “És una pèrdua de temps, l’actuació dels bobbies ”, asseguraren diversos turistes britànics allotjats en aquesta zona. Els esforços per rentar la cara a Magaluf no acaben de desterrar una realitat que encara es manté.

stats