Societat 08/06/2013

Llocs segurs per a les víctimes del tràfic de dones a Mallorca

Pocs casos arriben als serveis, però les associacions que les assisteixen no deixen ningú sense ajuda

Maria Fuster
3 min

PalmaDues joves africanes de 16 i 17 anys canviaren la seva història a Mallorca, ara fa un mes. Varen ser acollides per la Fundació de Solidaritat Amaranta. Hi havien estat derivades per la Policia Nacional, que en el marc de l'operació Mussol va detenir cinc persones acusades de prostituir-les a elles, menors d'edat. Les joves eres forçades a mantenir relacions sexuals i a robar als turistes, malvivien tancades a pisos durant el dia i al vespre les obligaven a cercar turistes a la Platja de Palma des de les nou fins a les 6 de la matinada.

Fals deute de milers d'euros

Malauradament, l'explotació sexual és una realitat que pateixen moltes dones. "El 90% de les nigerianes que hi ha a la zona de la Platja de Palma a l'estiu vénen enganades i són obligades a prostituir-se. No les retenen, però les tenen tot el dia controlades, les extorsionen perquè paguin entre 30 i 40 mil euros, en funció de si han arribat amb avió o amb un altre mitjà de transport. Estan molt perdudes. N'hi ha que no saben ni a quina ciutat es troben, les duen de Madrid o de Barcelona a les zones turístiques de Palma", afirma Xisca Plasencia, educadora social del Casal Petit. En el cas de les menors de l'operació Mussol, les anotacions que trobaren al registre policial constataren que les desplaçaven per diferents ciutats de l'Estat i de França.

Espais d'esperança

Al centre antic de Palma hi ha el Casal Petit, un centre que es dedica a l'atenció de les dones que exerceixen la prostitució o l'han exercida en el passat. Aquesta associació té diferents projectes adreçats a diverses realitats. Un és l'anomenat pis Laudana, un habitatge on, a més de dones sense recursos que volen allunyar-se del món de la prostitució, hi arriben víctimes de tràfic d'éssers humans. No és només un espai per poder dormir i menjar, també reben un suport afectiu, de motivació i acompanyament per cercar alternatives laborals. L'habitatge està pensat per acollir 4 persones i una d'urgència durant 8 mesos. "Al llarg de la seva estància, es fa tot el possible perquè puguin sortir endavant. Es fan plans de recerca de feina, de formació i tot el que podem. Al mateix temps no s'han de preocupar pels doblers, ja que mentre són al pis tenen totes les despeses pagades", explica Xisca, que com a educadora social del Casal Petit ja fa anys que exerceix aquesta feina amb dones que han passat per experiències molt dures.

Drames humans

Cada any, una o dues víctimes de tràfic passen pel pis Laudana. Durant el 2012 aquest espai va acollir una jove búlgura de 19 anys que havia aconseguit sortir d'aquesta denigrant situació que es pot considerar l'esclavatge del segle XXI. Deixà el seu país perquè un grup de gent que coneixia li oferí feina en un restaurant de Mallorca. Quan va arribar, la varen mantenir tancada en una habitació i l'explotaven sexualment a clubs i pisos de la zona del Coll d'en Rabassa. Un dia va poder fugir-ne i va anar directament a la policia, on denuncià la seva situació i demanà ajuda. Fou necessària la intervenció d'una intèrpret, perquè només parlava búlgar. "Ella volia tornar a ca seva, ho tenia molt clar, però quedà un mes al pis del Casal Petit perquè la policia nacional li va demanar la seva col·laboració per poder detenir les persones que l'havien explotada sexualment", recorda Xisca, l'educadora social que era amb ella al pis. Com en tots aquests casos, va ser la UCRIF, la Unitat de la policia nacional que es dedica a la desarticulació de xarxes d'immigració il·legal, que es va fer càrrec del cas d'aquesta dona de Bulgària. La recerca policial va donar resultats i varen trobar les persones que l'havien duita a Mallorca enganada, però els explotadors varen fugir abans de ser arrestats.

A la jove búlgura, com a totes les víctimes de tràfic, se li va oferir la possibilitat de tornar al seu país amb el Retorn Voluntari que gestiona l'Oficina Internacional per les Migracions. Finalment, el seu company li envià doblers per al bitllet d'avió. No totes les dones víctimes de xarxes d'explotació que han sortit demanen o necessiten assistència, perquè hi ha casos en què s'estimen més demanar ajuda a familiars o a amics, però les associacions que es dediquen a acollir-les, tant Fundació Amaranta com Casal Petit, tant a Mallorca com a altres indrets tenen molt clar que cap d'elles no quedarà sense ajuda.

stats