MANACOR
Societat 16/02/2014

L’aigua ja és municipal. I ara, què?

L’Ajuntament de Manacor preveu millorar la xarxa, la potabilitat i habilitar una font pública

Joan Sitges
3 min

Manacor.Des del 15 de novembre passat, tota la xarxa d’aigua de la ciutat de Manacor és de gestió municipal. L’Ajuntament va rescatar la concessió del servei a Aguas Manacor SA, que feia 27 anys que s’encarregava d’obtenir i distribuir l’aigua, precisament per intentar solucionar-ne els problemes de potabilitat.

L’empresa privada ha demanat més d’una vegada als jutjats la paralització de la municipalització del servei. Els jutges, però, no varen fer cas a la demanda i l’Ajuntament assumí com a propis els treballadors de l’antiga concessionària. De fet, des del Consistori ja han començat a cobrar les primeres factures d’ençà del novembre passat, quan l’Ajuntament assumí directament el servei d’aigua.

Aigua potable?

El líquid que es distribueix a les llars de Manacor encara no és apte per al consum. Tot i això, “tan aviat com hàgim pogut connectar el pou d’aigua bona que volem incorporar a la xarxa, habilitarem una font on els veïns podran anar a cercar aigua per beure davall l’actual dipòsit municipal”, explicà el regidor de Medi Ambient, Bernat Amer (AIPC), que ha orquestrat des de l’equip de govern la recuperació de la gestió pública del servei.

Abans, però, l’Ajuntament de Manacor haurà de connectar a la xarxa el nou pou “d’aigua de molt bona qualitat que hem localitzat a prop de la roca del Castellet i que, segons les proves que hi hem realitzat, pot arribar a aportar un cabal d’entre 70.000 i 100.000 litres per hora”, afegí Amer.

L’objectiu a curt termini és, per tant, “que tothom de Manacor pugui anar a cercar aigua potable en una font municipal si ho vol fer”, apunta el delegat de Medi Ambient. I, amb vista al futur, “allò que volem és poder oferir aigua potable als usuaris”, reitera. El mètode que es farà servir serà aportar aigua de bona qualitat als dipòsits reguladors on es mescla tota l’aigua que es distribueix a la ciutat.

L’objectiu primordial d’aquesta actuació serà compensar el nivell de nitrats tan elevat que es registra a l’aigua que ara arriba a les llars i que fa que no sigui apta per beure i tampoc per cuinar, explicaren des del departament de Medi Ambient.

La manca de pressió en alguns barris de Manacor s’evitaria “amb dipòsits més grossos o amb un sistema de bombes de pressió”, reconegueren des de l’Ajuntament. “Hem de subsituir el dipòsit elevat que tenim per un de semisoterrat o millorar el que tenim”, admeté el delegat de Medi Ambient.

Un altre dels factors que fa que l’aigua arribi amb poca pressió a les llars són les fugues a la xarxa que recorre el subsòl dels carrers. L’aigua es tuda filtrant-se cap a la terra i, a més, arriba amb poca pressió a les cases dels manacorins. Per això, “la setmana passada vàrem contractar en proves una empresa especialitzada a detectar fugues i ja ha localitzat deu punts importants que haurem de reparar”, informà Amer. Una tasca que “tard o d’hora haurem de fer per tot Manacor”, afegí.

Pel que fa al preu de l’aigua, de moment, el traspàs de la gestió no el farà augmentar. Amb tot, els veïns paguen una de les tarifes més barates de l’Estat. El preu se situa a l’entorn dels 21 cèntims d’euro per metre cúbic d’aigua. Un preu que l’Ajuntament ha mantingut congelat durant anys a causa de la mala qualitat que ara, precisament, es pretén millorar.

stats