ASTRONOMIA
Societat 01/08/2015

L’Observatori de Costitx celebra els seus 25 anys

Fins al maig del 2016 organitzarà activitats per divulgar el coneixement sobre l’Univers

Catalina Mir
2 min
L’Observatori Astronòmic de Mallorca, el més oriental del territori espanyol, és també el que més descobriments ha fet a l’Estat.

PalmaL’Observatori Astronòmic de Mallorca, ubicat a Costitx, farà 25 anys al maig de 2016. Va obrir les seves portes l’any 1991, malgrat els advertiments d’alguns astrònoms escèptics que deien que Mallorca no era bon lloc per acollir un gran observatori, a causa de l’alta humitat i l’escassetat de muntanyes altres.

Els impulsors de l’Observatori van triar com a seu Costitx, un municipi situat al pla de Mallorca, per “l’aire quiet” que permetia una bona visibilitat del cel, segons explica el seu director, Salvador Sánchez. Sembla que no van errar.

Una trajectòria estel·lar

Després d’un quart de segle, Sánchez explica l’èxit que significa per a l’entitat poder celebrar el 25è aniversari: “Han estat 25 anys de molt voluntariat i molts descobriments. Som l’observatori d’Espanya que més troballes ha fet en aquest temps, i hem marcat un abans i un després en el seguiment d’asteroides”. Entre tots els que ha descobert el centre, Sánchez hi destaca l’anomenat asteroide Duende, conegut com 2012 DA14. “Sentim que hem complert la nostra missió. Ara hem de buscar nous reptes, i durant aquest any i fins al maig de 2016 farem un gran esforç per donar a conèixer el que es fa a l’Observatori”, explica el director.

Entre les activitats programades per a la celebració hi destaca, en primer lloc, ‘De la Terra a la Lluna’. Serà una activitat de caràcter mensual que es durà a terme durant tot l’any i que consistirà a explicar i observar els bocins de Lluna que podem trobar a la Terra i els bocins de Terra que es poden observar a la Lluna.

Una altra activitat serà ‘De Saturn a Plutó’. Només es realitzarà durant aquest estiu i consistirà en l’observació d’imatges de Plutó captades per una nau espacial que ha tardat nou anys a arribar-hi. A través del telescopi, també s’observaran imatges de Saturn.

Les nits del 12 i 13 d’agost, l’Obseratori realitzarà les visites guiades habituals que organitza cada any en motiu de la pluja de perseides que té lloc per aquestes dates. Es faran 10 sessions, que constaran d’una explicació de mitja hora dins el planetari, observació directa des de l’exterior i també una connexió amb les imatges de l’Observatori del Teide, a Canàries, amb el qual l’Observatori de Mallorca té establert un conveni de col·laboració.

Del 17 d’agost al 4 de setembre s’impartirà, per primera vegada, un curs d’astrofísica i observació astronòmica. Serà els dimecres i divendres de 20 a 23 hores i constarà de nou sessions.

A l’ octubre, l’Observatori prepara també un curs d’astrofotografia. L’impartirà l’astrofotògraf canari Juan Carlos Casado, “un dels millors a Europa en la matèria”, segons Salvador Sánchez.

A més, durant tots aquests mesos, de dilluns a divendres, tots els centres educatius de Balears podran accedir de manera lliure i gratuïta a l’Observatori, amb una reserva prèvia. A canvi, l’entitat només demanarà “aportacions voluntàries”. “Cada euro invertit en la investigació espacial reporta 20 euros de benefici a la societat”, sosté Sánchez. I no té cap dubte a l’hora de defensar la seva causa: “La revolució tecnològica del futur inlcou les ciències de l’espai”.

stats