Societat 21/06/2013

Jutges per la Democràcia acusa la Falange de crims contra la Humanitat

L'associació de magistrats lamenta la imputació judicial del periodista Gerardo Rivas, denunciat per haver escrit sobre els crims dels falangistes a la postguerra

Efe
1 min
Joaquim Bosch, portaveu de l'associació Jutges per la Democràcia

MadridL'associació Jutges per la Democràcia (JpD) ha lamentat aquest divendres la imputació judicial del periodista Gerardo Rivas per una denúncia de la Falange contra ell per difondre "una veritat històrica", com és que aquesta organització té "un ampli historial de crims contra la humanitat". "Seria com si un tribunal alemany acceptés una denúncia del partit nazi contra periodistes o historiadors que escrivissin sobre els crims comesos durant els anys trenta i quaranta", assenyala JpD en un comunicat.

"No es tracta només d'un exercici de llibertat d'expressió, reconeguda per l'art. 20 de la Constitució, sinó també del dret a la veritat, difosa des de la historiografia o el periodisme, i rebuda per la resta de la ciutadania, que té dret a conèixer el que ha passat al seu propi país", explica la nota emesa per l'associació. "Jutges per la Democràcia considera que s'ha demostrat de forma científica, a través de nombroses investigacions rigoroses, la implicació de Falange Española y de las JONS (a partir d'abril de 1937, Falange Española Tradicionalista y de las JONS) en la repressió" de la postguerra una vegada "consolidada la dictadura franquista".

El titular del jutjat d'instrucció número 37 de Madrid va imputar per un delicte d'injúries greus l'esmentat articulista del diari digital 'elplural.com', que va vincular en una columna d'opinió la Falange Española de las JONS amb un "historial" de crims contra la humanitat.

stats