BARCELONA
Societat 24/09/2017

Islàndia: parlen els gens dels primers pobladors

La seqüenciació de l’ADN dels islandesos permet avançar en nous tractaments mèdics

Lara Bonilla
3 min
El curtmetratge es projecta en una estructura semiesfèrica situada sota l’Arc de Triomf.

BarcelonaEls primers pobladors d’Islàndia van arribar al segle IX. I, des de llavors, les característiques genètiques dels islandesos han patit poques alteracions, ja que, a causa de l’aïllament geogràfic d’Islàndia i les seves dures condicions climatològiques, el país ha rebut pocs immigrants. A més, els islandesos poden fer fàcilment el seu arbre genealògic, ja que han registrat meticulosament els naixements, les malalties, les morts i els parentius de tota la població. “És una població molt especial. Els islandesos descendeixen pràcticament d’aquests 400 primers pobladors vikings i el pool genètic s’ha mantingut molt constant”, explica José Motellón, director mèdic d’Amgen Iberia.

Coincidint amb les Festes de la Mercè de Barcelona -que té Reykjavík, la capital d’Islàndia, com a ciutat convidada- la farmacèutica biotecnològica Amgen ofereix la projecció d’un film en format de 360 graus sobre la història genètica dels islandesos. Un curtmetratge divulgatiu sobre les peculiaritats genètiques dels habitants d’aquesta illa de volcans i glaciars acompanyat d’imatges espectaculars.

Com que el pool genètic dels islandesos s’ha mantingut pràcticament inalterable, la seva traçabilitat “és molt fàcil” i és “una porta oberta a la ciència”, segons Motellón. Amb tot aquest potencial, l’empresa deCode, subsidiària d’Amgen, va iniciar fa 20 anys un projecte per seqüenciar l’ADN de gairebé la meitat de la població islandesa. Això ha permès als científics identificar diferents alteracions genètiques en una població d’unes 150.000 persones (la població d’Islàndia és de 331.000 habitants) i relacionar les mutacions amb diferents malalties com el càncer, l’Alzheimer i les malalties cardiovasculars.

Amb aquesta informació, l’objectiu últim és desenvolupar tractaments i fàrmacs que curin o millorin el pronòstic d’aquestes patologies com l’Alzheimer. Per exemple, s’ha pogut relacionar la mutació del gen ASGR1 amb un 34% menys de probabilitats de patir malalties cardiovasculars i fruit d’això s’està investigant el desenvolupament d'un fàrmac específic per a aquestes malalties. També s’ha obert una línia d’investigació en relació a l’Alzheimer, ja que s’ha pogut determinar que un 1% de la població islandesa té un gen que els protegeix contra aquesta demència. La meitat de la població islandesa ha cedit de manera anònima les històries clíniques i les dades mèdiques, han donat sang i han donat permís per seqüenciar el seu ADN. “Disposem d’una gran base de dades que ens permet identificar dianes terapèutiques, que és el més difícil”, reconeix Motellón.

El curtmetratge Islàndia 360 es projecta en una estructura semiesfèrica de 17 metres de diàmetre situada al passeig Lluís Companys, sota l’Arc de Triomf, fins al 25 de setembre. I per gaudir millor de les imatges, es recomana veure el film estirat a terra.

Desarticulat un grup de llauners de la ciutat

A Barcelona, els Mossos d’Esquadra van informar ahir que han detingut 10 persones que formaven part d’una banda dedicada al tràfic de drogues en zones d’oci de la ciutat sota l’aparença de vendre begudes en llauna. Van protagonitzar diversos episodis d’enfrontaments violents amb un altre grup, amb el qual s’havien disputat les zones de venda. El jutge ha decretat l’ingrés a presó dels arrestats. Es tracta de la segona fase d’un operatiu que ja va començar fa uns mesos i que va permetre que al juny es detinguessin 15 persones de l’altra banda. En total, els Mossos han pogut arrestar 25 homes i tres més han quedat com a investigats.

stats