Societat 18/06/2013

Interior demana als alcaldes que forcin l'evacuació de les zones properes als rius

El conseller Ramon Espadaler alerta que les previsions de pluges d'aquesta tarda podrien complicar la situació a la Vall d'Aran, l'Alta Ribagorça, el Pallars Sobirà i el nord del Pallars Jussà

Laura Díaz-roig
2 min

BarcelonaEl conseller d'Interior, Ramon Espadaler, ha demanat als alcaldes de la Vall d'Aran, l'Alta Ribagorça, el Pallars Sobirà i el nord del Pallars Jussà que forcin l'evacuació de les zones properes als rius davant l'episodi de pluges que ha situat aquest territori en escenari d'emergència. Interior ha explicat que l'actual situació s'explica per la suma d'un episodi de precipitacions intenses i l'acumulació de gruixos de neu "excepcionals", com els del Port de la Bonaigua, que han sobrecarregat el cabal dels rius.

A la conselleria d'Interior preocupen especialment les previsions de pluges en l'interval de les pròximes vuit i deu hores, entre les 14 h i les 20 h. Les autoritats locals ja tenen preparats els mecanismes necessaris per fer les evacuacions i el departament ha posat a la seva disposició suport logístic i ha reforçat la presència de Bombers i Mossos d'Esquadra.

"És un episodi que malauradament no s'ha acabat", ha explicat el conseller, que també ha demanat un ús restrictiu de la telefonia mòbil per una possible saturació de la xarxa que causaria problemes. Interior no descarta evacuacions més importants en les pròximes hores.

Segons el director del Servei Meteorològic de Catalunya, Oriol Puig, des d'aquest matí han caigut uns 90 litres per metre quadrat a Viella, una de les zones més afectades. Aquestes pluges se sumen a gruixos excepcionals de neu –de fins a un metre i mig al Port de la Bonaigua, on en condicions normals al juny ja no hi ha neu– que sobrecarreguen els rius, ja plens per uns mesos d'abril i març especialment plujosos.

El consell assessor del pla Inuncat, que es troba en fase d’emergència arran de la situació provocada per les pluges a la Vall d’Aran, es reunirà un altre cop aquesta tarda.

stats