ENERGIA
Societat 20/06/2013

Indústria tancarà Garoña però estudiarà que no sigui definitiu

El ministre Soria argumenta que no hi ha motius de seguretat

A.g.m.
2 min
La central nuclear de Garoña ja està en estat d'aturada freda perquè no va voler pagar els impostos per seguir funcionant el 2013.

Barcelona.Una de freda i una de calenta amb la central nuclear de Garoña, que ja fa 42 anys que funciona, tot i que la vida útil d'aquestes instal·lacions està fixada en 40 anys. Ahir, a la sessió de control a l'executiu del Congrés de Diputats, el ministre d'Indústria, José Manuel Soria, va admetre que el govern espanyol no ha pogut atendre la petició de prorrogar un any més la vida útil de la central, com pretenia inicialment, per "la impossibilitat del compliment dels terminis en la llei que regula el procediment administratiu". Soria va afegir que "en el moment actual, d'acord amb el que estableix el reglament sobre instal·lacions nuclears i radioactius, amb anterioritat al 6 de juliol, el ministeri haurà de declarar mitjançant ordre ministerial el cessament definitiu".

Porta oberta a la continuïtat

Tot seguit, però, el ministre es va treure de la màniga un nou gir de guió, que pot fer que la història del tancament de Garoña s'allargui encara més. "No obstant això, s'està analitzant la situació amb els aspectes relacionats amb la regulació del seu cessament d'explotació definitiu, ja que es produeix per motius que no són la seguretat nuclear; es basa únicament i exclusivament en motius econòmics", argumentava. Ahir mateix, l'empresa propietària de la instal·lació va comunicar als seus treballadors que hi ha "una oportunitat, però no garantia" que segueixi oberta després del 6 de juliol. Alberto César González, president del comitè d'empresa, va lamentar-ho en declaracions a l'agència Efe: "El ministre segueix parlant de cessament definitiu, però ho matisa d'una manera que els que no som polítics no entenem el jeroglífic". La consellera de Desenvolupament Econòmic i Competitivitat del govern del País Basc, Ana Oregi, va lamentar que les paraules de Soria no havien estat prou clares i que havien generat incertesa. "El ministre ha parlat d'un cessament d'activitat i temem que sigui un cessament temporal", va dir la consellera basca, que va recordar que Soria s'ha mostrat en altres ocasions "favorable" a la continuïtat de la central.

El govern basc, amb Greenpeace

La representant del govern basc va coincidir amb grups ecologistes com Greenpeace a l'hora d'exigir el tancament definitiu de Garoña, perquè és una central "obsoleta i ha complert la seva vida útil més enllà del que era necessari". La portaveu d'energia nuclear de Greenpeace, Raquel Montón, va dir en declaracions a l'agència Efe que no hi ha cap alternativa legal en aquest "culebró". "El que reclamem és el cessament obligatori i definitiu, per la situació de seguretat", va dir.

stats