ANÀLISI DE LES PLATGES
Societat 14/07/2013

Cerquen solució al caos de Cala Varques

Joan Sitges
3 min

ManacorEls més de sis quilòmetres quadrats de litoral sense urbanitzar del terme de Manacor declarats Àrea Natural d'Especial Interès (ANEI) concentren racons d'una bellesa increïble que les guies de viatge, els empresaris turístics i l'administració venen com un dels atractius de les Illes. Però el fet és que ara per ara algunes d'aquestes cales presenten unes postals difícils d'oblidar per a aquells que les visiten: coves protegides habitades, venda de begudes i menjars sense cap tipus de control sanitari, acampades il·legals, fems acumulat o una coa de cotxes inacabable. Aquests són els elements que malauradament acompanyen durant els mesos d'estiu l'indiscutible valor paisatgístic de Cala Varques, una de les platges verges del litoral manacorí més concorregudes.

Límit al caos

L'Ajuntament de Manacor fa alguns anys que planteja la possibilitat d'adequar una zona com a aparcament controlat per posar límit a la massificació de la platja. Ara sembla que aquesta nova instal·lació podria estar enllestida a partir del proper estiu. "Estam treballant en un acord entre l'Ajuntament i alguns dels propietaris dels terrenys que envolten Cala Varques per fer-hi un aparcament i des del Govern ho veuen amb bons ulls", explicà l'exregidor de Turisme pel PP Antoni Servera i confirmaren alguns dels propietaris de l'indret. De fet, Servera és qui treballa amb l'entesa, a causa de la seva relació personal amb alguns dels propietaris, tot i que ja no forma part de l'equip de govern d'ençà que el batle, Antoni Pastor, fou expulsat del PP i es desvinculà de la formació també a Manacor.

"Es tracta d'un territori protegit i hem de cercar conjugar aquesta protecció amb la necessitat de posar un límit, com el que han hagut de posar les cales menorquines que tenen aparcament controlat", indica Servera. Així, "estam pensant en un pàrquing per a uns dos-cents cotxes, pel qual es pagaria un preu simbòlic i que se situaria just després de les barreres on s'acaba el camí per on els cotxes poden transitar", afegeix el regidor. Des del Consistori asseguren que l'accés a la platja continuarà sent a peu i que l'aparcament consistirà a adequar una esplanada perquè hi puguin aparcar els cotxes. Aquesta esplanada no estarà asfaltada ni encimentada "perquè es pugui desfer". A més, Antoni Sureda destaca que "no suposarà cap tipus de despesa per a l'Ajuntament, perquè els propietaris estan disposats a fer la inversió a canvi de signar un conveni amb el Consistori que els permeti cobrar per aparcar-hi".

Control policial

L'acord entre l'Ajuntament i els propietaris també inclou la neteja d'un camí existent perquè els serveis d'emergència i la policia puguin arribar fàcilment a l'arenal quan sigui necessari. "Necessitam aquest camí per no haver de mobilitzar l'helicòpter cada vegada que hi ha una emergència, perquè hi puguin passar els bombers en cas d'incendis i també per recollir el fems que es deixa a la platja", apunta el regidor de Medi Ambient, Bernat Amer. De fet, tot i les actuacions que han duit fins a Cala Varques la Policia Local, la Policia Nacional i la Guàrdia Civil per posar-hi ordre, el caos torna a la platja tan bon punt els agents han enfilat el camí de tornada cap a la carretera.

Fa dues setmanes, els tres cossos de seguretat "es varen coordinar i muntaren un gran dispositiu amb l'objectiu de desallotjar els acampats, multar els propietaris de les paradetes que venen begudes i menjars damunt l'arena i també intentaren posar ordre entre els cotxes que aparquen al camí i dificulten el pas dels veïns i els serveis d'emergència", comentaren des de l'Ajuntament de Manacor. Amb tot, les fotografies que acompanyen aquest text són posteriors a aquest control policial i mostren perfectament que les actuacions aïllades de les forces de seguretat no serveixen per posar ordre a Cala Varques.

Per això, des del Consistori manacorí esperen que el nou camí faciliti l'arribada dels agents de seguretat a la platja per tal que puguin protegir el que ja protegeix la llei. I és que la cala ha estat reconeguda com a Lloc d'Importància Comunitària (LIC). Així, gaudeix d'una teòrica protecció en l'àmbit europeu, atès que es considera que la conservació dels hàbitats naturals, de la flora i de la fauna dels indrets que envolten Cala Varques és necessària per garantir la biodiversitat.

Un d'aquests indrets és la cova actualment habitada que, naturalment, ha perdut molt els valors ambientals després d'haver estat ocupada il·legalment i de manera continuada durant els darrers estius.

Cartells que rompen l'harmonia del valor paisatgístic.

stats