TERRITORI
Societat 20/06/2013

El Govern modificarà els usos permesos de la serra de Tramuntana

L'Executiu reuneix els batles, però no els detalla els canvis en el PORN

Mercè Pinya
2 min
El Govern assegura que vol compatibilitzar les activitats econòmiques amb la protecció amb la màxima de "protegir no és prohibir"

Palma.Sis anys després que Jaume Font aprovàs en la seva etapa de conseller de Medi Ambient en el Govern de Jaume Matas el Pla d'Ordenació de Recursos Naturals de la serra de Tramuntana, el conseller actual anuncia que el pla ha quedat obsolet i es vol canviar. Per informar d'aquesta intenció, la Conselleria que dirigeix Gabriel Company reuní ahir els batles dels vint municipis que estan dins els límits del Paratge Natural de la serra de Tramuntana (Alaró, Andratx, Banyalbufar, Bunyola, Calvià, Campanet, Deià, Escorca, Esporles, Estellencs, Fornalutx, Lloseta, Mancor de la Vall, Palma, Pollença, Puigpunyent, Santa Maria, Selva, Sóller i Valldemossa).

Des del Govern asseguren que amb la modificació es pretén "simplificar la tramitació administrativa per aconseguir una major seguretat jurídica", com també redefinir els usos permesos d'una manera "més clara i flexible". En aquest sentit, la voluntat de l'Executiu és "solucionar els problemes que hem tingut aquests anys amb la intenció de deixar ben clar quines actuacions poden fer-se i quines no en l'entorn d'un paratge natural, sempre des de la perspectiva de la protecció mediambiental", afirmà el conseller Company, qui volgué remarcar que "protegir no és prohibir".

Pel que fa a la modificació de les hectàrees que formen part del Paratge Natural de la serra de Tramuntana i de la zonificació de les àrees de protecció, de moment no està clar si el Govern introduirà algun canvi en aquest sentit. En qualsevol cas, però, sí que s'ha manifestat la intenció "d'adequar la zonificació del paratge a la protecció real dels béns que s'han de protegir".

Recel

La iniciativa, que començarà a tramitar-se a partir de l'octubre, després que els ajuntaments hi hagin pogut presentar al·legacions, ha estat rebuda de manera diferent pels batles de la zona. Per la seva banda, Bartomeu Cifre, primer edil de Pollença (PP), apunta que el PORN actual és "una trava administrativa" i que "aquesta protecció no ha estat tan efectiva des d'un punt de vista pràctic". Així mateix, Cifre manifestà que "en aquests moments s'ha vist que hi ha moltes aplicacions de molts articles que, lluny de ser un element de protecció, és un element de dificultat".

Amb tot, alguns batles, com el de Campanet, han vist amb recel la iniciativa de Company. La primera vara, Joan Amengual (PSOE), es mostrà sorprès i assegurà: "No veig la necessitat d'haver de canviar res. Puc sospitar els motius que tenen, però no vull aventurar res". Igualment, es queixà de la poca informació que els remeté ahir el Govern.

Es preveu que la modificació sigui aprovada definitivament el primer trimestre de 2014.

stats