Societat 18/06/2013

Griselda Vidiella: "Evitar un bloqueig és senzill: si tinc un disgust, doncs ploro"

La naturòpata, psicoterapeuta i directora del centre FAC assegura que tenia dues vides paral·leles: la que tocava i la que volia. Fins que, després d'anys de formació, va decidir dedicar-se a allò que de debò creia, la medicina holística

Lara Bonilla
3 min

Griselda Vidiella (1958) és directora del FAC, Centre Terapèutic Alternatiu de Catalunya, que tracta trastorns físics o emocionals amb medicina holística. Abans, però, era una empresària d'èxit dedicada al món de la decoració. Però notava que li faltava alguna cosa. I va fer un canvi radical.

D'empresària a especialista en teràpies holístiques. Com hi arriba?

Hi ha el que s'espera de tu, el que toca fer, i el que t'agrada fer, que no sempre coincideix. Jo venia d'una família d'empresaris i vaig començar en el món empresarial, que m'omplia la part material. Paral·lelament estudiava psicologia holística i quan tenia al voltant de 30 anys em vaig adonar que les coses materials que havia ambicionat no em deien res. El que em feia feliç no era fer diners o fer empreses. Ho vaig deixar estar tot i vaig començar de nou. I m'he alegrat tota la vida de la decisió.

Es pot canviar de vida.

I tant! Amb companys d'estudis vam investigar i vam crear el mètode Keymac de diagnòstic i tractament de trastorns físics i emocionals causats pels bloqueigs energètics provocats per impactes emocionals negatius. I ha estat el regal de la meva vida: crear una cosa que funciona, que hi creus i que ajuda moltes persones.

En què consisteix?

Hi ha la medicina tradicional, l'alternativa i després l'holística, que va una mica més enllà, i que és el que a mi em faltava. És la medicina que contempla tots els cossos de l'ésser: el físic, l'energètic, l'emocional i el mental. I aquí se t'obre un món impressionant! El més apassionant va ser saber detectar els bloquejos que es generaven en les persones, dins del cos energètic, que és el connector de tots els altres.

Com funciona el cos energètic?

La gent pensa que només a través de l'alimentació, el sol i l'aire entra energia en el cos. Però vam començar a estudiar i detectar que les persones quan tenen conflictes, un disgust o un problema i no el buiden, aquell disgust que s'empassen, també és energia. I aquesta energia genera pressió física en l'àrea del cos al qual correspon aquell conflicte.

Un exemple?

Si tens un conflicte de parella i t'ho quedes a dintre, l'àrea del fetge queda bloquejada, genera pressió i el trànsit d'energia queda aturat. I es transforma d'eteri en físic, es materialitza. I l'òrgan es defensa. De quina manera? Inflamant-se. I això vol dir que desatén la funció que hauria d'estar fent i comencen les patologies.

Com es generen els bloquejos?

Un bloqueig el tenim quan patim per alguna cosa o per algú i no ho podem alliberar, no ho podem buidar. Les morts bloquegen molt, sobretot als homes, perquè a la dona se li ha permès més plorar però, en canvi, dels homes s'espera que facin de pal de paller.

La clau, doncs, és saber gestionar les emocions?

Aquest és el secret per no bloquejar-se mai, però és difícil perquè la societat no ens ho ensenya. A l'escola, a més de multiplicar i dividir, s'hauria d'ensenyar a descarregar. És ben senzill: tinc un disgust, doncs ploro i trec la ràbia. Em sento així i ho allibero. És el més normal, però es veu com estrany. I així baixarien els índex de malalties.

I quins són els bloquejos més comuns?

El més nociu és el bloqueig d'arrel, que és com si fos la soca de l'arbre, i són els bloquejos que es generen a la infància i l'adolescència. Al centre vénen dones que han fet tot tipus de tractaments de fertilitat i no tenen cap mal físic pel qual no es puguin quedar embarassades, i sempre ens trobem que tenen bloquejos d'arrel. El bloqueig genera pressió a la matriu o a l'úter, i no treballa adequadament.

Altres exemples de bloquejos?

Els conflictes a la feina causen bloquejos a l'àrea de l'estómac. Això són males digestions, problemes d'oclusió intestinal... I de casos ens en estem trobant com mai! Els problemes de comunicació s'acumulen a les tiroides, al coll, als ganglis; al fetge s'acumulen els disgustos i els desenganys i el colesterol està lligat als bloquejos de parella.

El que explica no entra en conflicte amb la medicina convencional?

No, no n'hi ha hagut mai, de conflicte. Treballem conjuntament amb els metges tradicionals. Per exemple, tractem els efectes secundaris de la quimioteràpia. Ells treballen les cèl·lules danyades i nosaltres, amb la medicina holística, treballem les cèl·lules del voltant, que estan debilitades.

Normalment s'acusa la medicina convencional de deixar de banda la part emocional.

Si et centres només en la part física no podràs veure on s'ha generat el problema i quina n'és la causa. En canvi, si treballes efecte i causa a la vegada es quan es pot abolir la malaltia, realment, i per sempre.

Què vol dir estar sa?

És, senzillament, continuar igual com quan vas néixer. Tenim un disseny impressionant! Però també sabem desfer-lo molt de pressa. En canvi, si no tens bloquejos, el teu sistema immunitari està altíssim.

stats