Societat 03/04/2014

Ferran Adrià: "Marxar fora per formar-se hauria de ser obligatori"

El cuiner debat amb l'economista Clara Ponsatí si emigrar és l'única opció per als joves, dins del cicle 'I ara què?' de l'ARA

Auri Garcia Morera
2 min
Ferran Adrià, Clara Ponsatí i Antoni Bassas, en el debat 'I ara què?' sobre la necessitat de marxar a l'estranger per triomfar / CÈLIA ATSET

BarcelonaEl cuiner Ferran Adrià considera que "marxar fora per formar-se hauria de ser obligatori", tot i que també creu que per triomfar no és imprescindible sortir de Catalunya, com a mínim no en tots els àmbits: "En el món de la cuina, Catalunya és l'avantguarda mundial, tothom ve aquí". L'economista i professora de l'Institut d'Anàlisi Econòmica Clara Ponsatí es mostra més contundent que Adrià sobre la necessitat de marxar fora: "Cal tenir impacte, i en un món globalitzat l'impacte ha de ser global, de manera que jo crec que cal sortir per triomfar".

Per afavorir que el que passa en el món de la cuina s'estengui, Adrià i Ponsatí coincideixen que és imprescindible que Catalunya tingui millors universitats. Ponsatí, exprofessora de la Universitat de Georgetown, subratlla que cal canviar el model de governança. "Hem de fer canvis estructurals perquè la gent vingui aquí", diu Ponsatí, que denuncia que avui la universitat funciona "com si els jugadors del Barça votessin qui ha de ser l'entrenador". A més, Ponsatí lamenta que "hi ha moltes barreres per a l'activitat i la creativitat, i això s'ha d'acabar".

El mirall dels Estats Units i l'oportunitat de l'Amèrica Llatina

Ferran Adrià i Clara Ponsatí han participat aquest dijous en el debat 'Marxar del país és l'única sortida?', moderat per Antoni Bassas, dins del cicle 'I ara què?' de l'ARA. El debat plantejava qüestions com si emigrar és l'única opció per als joves i una garantia d'èxit professional, o quins són els països i sectors amb millors perspectives de treball. Adrià ha fet una defensa aferrissada de la mentalitat positiva que veu als Estats Units, i també ha reivindicat més reconeixement per als catalans que hi triomfen, com Israel Ruiz, vicepresident del MIT.

Ponsatí ha insistit que la burocràcia dificulta el recorregut invers. "Quan un senyor de Harvard ha de venir a treballar a universitats de Barcelona, ha de fer una cosa que és homologar el títol", s'ha queixat. Adrià li ha respost que a Harvard també hi ha burocràcia, però que "quan s'ha de captar talent no s'estan per punyetes". A més, ha destacat l'oportunitat que representa l'Amèrica Llatina per als joves catalans. "La gent que està capacitada, trobarà feina fora", ha dit convençut. Ponsatí li ha replicat que "el gruix de la desocupació és gent que no està preparada".

stats