POLÍTICA MONETÀRIA ALS EUA
Societat 20/06/2013

La Fed manté els estímuls fins al 2014

Bernanke preveu que aleshores l'atur ja hagi baixat el 7%

Binyamin Appelbaum
2 min

The New York Times / Washington.El president de la Reserva Federal (Fed) dels EUA, Ben Bernanke, va dir ahir que el banc central pretén reduir els estímuls monetaris durant aquest any i que finalitzarà del tot el programa de compra d'actius a mitjans de l'any que ve si la taxa d'atur continua reduint-se al ritme que preveu. En concret, Bernanke va indicar que planeja continuar la compra d'actius destinada a estimular el creixement de l'economia fins que l'atur baixi el 7%. És el primer cop que la Fed es fixa un objectiu explícit d'aquest tipus. Al maig, la taxa es va situar al 7,6%.

La Reserva Federal també va donar senyals d'optimisme sobre la recuperació de l'economia i va dir en un comunicat posterior a la reunió de dos dies que va mantenir el seu comitè de mercat obert que l'economia s'està expandint a "un ritme moderat", el mercat laboral està millorant i els riscos i les amenaces a la recuperació "s'han disminuït des de l'última tardor".

En una previsió separada, publicada al mateix temps, els responsables de la Fed van preveure que la taxa d'atur caurà més ràpidament que el que creien inicialment. Caurà entre un 6,5% i un 6,8% a finals del 2014, mentre que la seva anterior previsió era d'una forquilla del 6,7% al 7%.

La Fed va dir que continuarà amb la compra de 85.000 milions de dòlars (uns 64.000 milions d'euros) mensuals en bons del Tresor assegurats per crèdits hipotecaris. A més, mantindrà la taxa d'interès a zero. Totes dues polítiques van destinades a alleujar les condicions financeres, animar l'activitat econòmica i accelerar el ritme de la creació d'ocupació. Dos dels 12 membres del comitè van dissentir de la decisió. Argumentaven que la Fed està fent "massa" i posa en risc la contenció de la inflació.

La millora de les previsions econòmiques ajuda a explicar per què alguns membres de la Fed han suggerit cada cop amb més insistència que cal reduir el nivell d'estímuls en els pròxims mesos. I no serà fins que aquestes compres finalitzin que la Fed començarà a apujar els interessos del diner. La gran majoria dels 19 membres del comitè segueixen esperant que aquesta pujada es produeixi per primer cop el 2015.

Les previsions macroecònomiques de la Fed han sobreestimat en diverses ocasions la força de la recuperació de l'economia des del final de la recessió. El banc central va suspendre els seus estímuls en dues ocasions en els últims anys, per adonar-se més tard que era massa aviat per parar. Els membres del comitè han dit que no volen repetir aquests errors, però l'optimisme torna a créixer dins de la Fed, i s'alcen les primeres veus que creuen que ja s'ha fet prou.

stats