Societat 25/06/2013

El 24% dels joves de l'Estat no estudien ni treballen

La proporció va augmentar un 69% entre el 2008 i el 2011, i és la més alta de l'OCDE

Agències
2 min
Més de 30.200 alumnes fan aquest any la selectivitat per accedir a la universitat.

MadridEl 24,4% dels joves d'entre 15 i 24 anys de l'estat espanyol no estudien ni treballen, segons un informe de l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) presentat aquest dimarts. Per segon any consecutiu, l'informe situa Espanya al capdavant de l'OCDE en aquesta estadística. La mitjana internacional és del 16%.

Segons l'analista de l'organització Gara Rojas, la joventut "està pagant un preu elevadíssim" a Espanya. "Quan el mercat laboral es deteriora, els joves que realitzen la transició de l'escola a la feina són sovint els primers a trobar dificultats", explica l'informe.

La proporció de joves amb estudis superiors que no estudien ni treballen va augmentar un 69% entre el 2008 i el 2011, i van passar del 16,8% al 24,4%. A l'OCDE va pujar d'un 13% a un 15% i a la Unió Europea d'un 12,2% a un 14,8%.

Més inversió en educació pública

L'informe també constata que Espanya destina a l'educació pública 9.608 dòlars per alumne i any, un 15% més que la mitjana dels països de l'OCDE, que és de 8.382 dòlars per alumne i any, i també per sobre de la mitjana de la UE, amb 8.348 dòlars per alumne i any.

Amb dades del 2010 i el 2011, l'informe situa Espanya entre els països que paguen les taxes de matrícula més reduïdes en educació universitària, tot i que les xifres són anteriors a la pujada de taxes d'aquest curs.

El director d'Innovació i Indicadors de Progrés de l'OCDE, Dirk Van Damme, ha afirmat durant la presentació d'aquest informe que la reforma educativa que defensa el ministeri d'Educació espanyol està "en línia" amb els sistemes educatius dels països del seu entorn.

Preguntat per la seva opinió sobre els nous requisits per accedir a una beca universitària que Espanya preveu aplicar el curs vinent, l'expert ha comentat que els sistemes d'ajudes en la majoria dels països "no només es basen en ingressos familiars, sinó també en les notes o graus que adquireixin els alumnes durant el curs".

stats