Societat 16/10/2017

Quatre morts a Galícia i una trentena més a Portugal per culpa dels incendis

Les flames, alimentades per la sequera, envolten pobles i municipis

Ara
5 min
Incendi a Redondela, a prop de Vigo

BarcelonaLa xifra de víctimes mortals per l'onada de focs declarats a Galícia i Portugal no para de créixer i ja hi ha gairebé una trentena de víctimes mortals. A Galícia, la xifra ha crescut fins a 4 després que un home de més de 70 anys hagi caigut del mur on s'havia enfilat per apagar l'incendi que cremava a la parròquia de San Andrés de Comesaña, a Vigo, segons ha informat l'agència Europa Press. L'accident va passar ahir per la nit i l'home va ser traslladat en ambulància però va arribar mort a l'hospital.També ahir a la nit va morir un septuagenari a la província d'Ourense, al municipi de Carballeda d'Avia. Aquesta va ser la tercera víctima mortal dels incendis gallecs, ja que almenys dues dones, de 78 i 86 anys, van morir ahir quan un arbre que s'estava cremant va caure sobre la furgoneta en la que circulaven a Nigrán (Pontevedra), a la carretera que uneix les parròquies de Camos i Chandebrito, segons informa el diari La Voz de Galicia.

El consell de la Xunta s'ha reunit de forma extraordinària per analitzar la situació davant l'onada d'incendis. La reunió extraordinària començarà a les 09.15 hores. 15 nuclis gallecs continuen, aquest dilluns, en situació de risc real per a la població. La consellera del Medi Rural, Ángeles Vázquez, ha assegurat que romanen actius 105 incendis a Galícia, en 15 dels quals està decretada la situació 2 d'alerta per la proximitat del foc a nuclis de població, segons ha precisat.

Centenars de focs forestals afecten tot el nord-oest de la península Ibèrica. El president de la Xunta, Alberto Núñez Feijóo, va xifrar en 146 els focs declarats en territori gallec des de divendres, als quals s’hi van afegir 60 durant la jornada d’ahir, i encara cal sumar-hi els més de 400 que cremaven a Portugal. Al mapa que podeu consultar a continuació, amb dades recopilades per Europa Press, hi consten els incendis actius captats durant les últimes 24 hores pel sensor MODIS del satèl·lit Terra de la NASA. Aquest sensor detecta les radiacions infraroges de la superfície terrestre i això permet crear mapes dels incendis actius i estudiar cap on avancen.

Mapa dels focs a Portugal, Galícia i Astúries amb dades de la NASA recopilades per Europa Press

La greu situació, amb desenes de llocs habitats amenaçats per les flames, va portar els efectius d’emergències (tots els bombers, policies i guàrdies civils mobilitzats, més la unitat militar d’emergències) a centrar-se a protegir les cases. Ja de nit, però, es va confirmar que hi havia dues víctimes, que van morir a Nigrán, a Pontevedra, al nucli de Chandebrito, en quedar atrapades a l’interior de la furgoneta en què viatjaven, que va ser arrasada per les flames.

A la mateixa ciutat de Vigo es van viure moments de gran angoixa, amb una desena de focs que envoltaven l’àrea urbana i afectaven diversos llogarrets i zones residencials dels afores, que van ser evacuats. Igualment, el centre comercial Travesía i la residència d’estudiants de la Universitat de Vigo van haver de ser desallotjats. Hotels, poliesportius i cases de familiars van ser les destinacions per passar la nit a recer. Fins i tot a última hora va ser evacuat el torn de nit que treballava a la fàbrica de PSA (Peugeot Citroën) de Vigo.

“Sabem apagar focs en condicions adverses, però aquestes condicions totes juntes no les hem viscut en l’última dècada”, va dir Núñez Feijóo. “Estem parlant d’activitat incendiària homicida, dels efectes climatològics més adversos possibles, amb sequera continuada i vents cada cop més intensos, i dels focs que arriben a Galícia des de Portugal, que ja han travessat el Miño”, va afegir el president de la Xunta.

Veïns, equips municipals, brigades de la Xunta, integrants del ministeri d'Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient i membres de la Unitat Militar d'Emergències (UME) estan desplegats per tota la geografia de la comunitat per combatre una activitat incendiària homicida sens dubte intencionada, segons ha explicat el president de la Xunta, Alberto Núñez Feijóo. En total són 15 els incendis forestals que tenen decretada la situació 2, de risc real per a la població, després que, aquesta matinada, el foc hagi obligat a activar la situació 2 a la parròquia d'Anxeriz, a Friol; a la parròquia de Chavaga, a Monforte de Lemos, i a la parròquia de Cangas, a Pantón.

Els incendis forestals també afecten Astúries, on un total de 35 focs han obligat a desallotjar per precaució els veïns de les localitats de Gillón, La Viliella i Larón, a Cangas del Narcea, i a tallar dues carreteres.

Una trentena de morts a Portugal

Tot això mentre Portugal està desbordat després de batre el seu rècord d'incendis, amb més de 300, i les flames salten el riu Miño per prendre les muntanyes gallegues, on han cremat més de 4.000 hectàrees des de dijous. Almenys 31 persones han mort i més d'una cinquantena han resultat ferides en els incendis que afecten el centre i nord de Portugal, on més de 5.300 bombers intenten controlar les flames, segons han confirmat avui fonts de Protecció Civil.

En declaracions a mitjans locals, les fonts van precisar que es tracta encara d'un balanç provisional, ja que se segueixen recopilant dades de les nombroses aldees que han estat encerclades pel foc en les últimes hores.

Dues de les víctimes van morir al municipi de Penacova, al districte de Coimbra, i una altra va morir al terme municipal de Sertã, al districte de Castelo Branco, segons afirmen mitjans locals. A més, 2 persones van morir en el municipi d'Oliveira do Hospital, també a Coimbra. L'última víctima mortal confirmada és de Nelas, segons han informat aquest matí de dilluns les autoritats portugueses.

Tots els municipis són del centre de Portugal, una de les zones més afectades, juntament amb el nord, per l'onada d'incendis que recorre el país, on aquest diumenge s'ha registrat el rècord de 443 focs.

El fum arriba a Cantàbria

Un núvol de fum i cendres provinent dels incendis forestals que es registren a Galícia i Astúries està arribant a la costa de Cantàbria, per la qual cosa les autoritats han recomanat a les persones que tinguin problemes de salut que evitin sortir al carrer, segons informa l'agència EFE.

El Govern de Cantàbria també aconsella que no es practiqui esport a l'exterior fins que no es dissipi aquest núvol de fum i cendres. Malgrat que a la regió els focs registrats aquests dies estan extingits o controlats, l'últim al municipi Lebaniego de Pesaguero. Des de la Conselleria del Medi Rural han explicat que han rebut diverses trucades de persones preocupades per la cortina de fum que des de primera hora es contempla a la costa càntabra.

Les fonts han assegurat que el núvol de fum i cendres que es registra per tot el litoral de Cantàbria, així com l'olor a cremat que es percep, prové dels importants incendis que registren les comunitats autònomes de Galícia i Astúries.

Per això, el govern regional demana calma als ciutadans càntabres, tot i que recorda que cal extremar les mesures de precaució per evitar qualsevol tipus d'incendi a la comunitat, on es registren fortes ratxes de vent sud.

stats