RECERCA
Societat 07/07/2017

Vacunes contra el càncer de pell fetes a mida

La nova teràpia activa el sistema immunitari del malalt perquè ataqui el tumor

Lara Bonilla
2 min
cèl·lula càncer

BarcelonaDues proves amb vacunes contra un càncer de pell personalitzades genèticament han resultat segures i eficients en pacients amb tumors malignes, segons investigacions publicades a la revista científica Nature. En aquestes proves, 19 voluntaris amb melanomes avançats -un tipus de càncer de pell- s’han sotmès a l’estudi, 15 dels quals estan aparentment lliures de càncer després d’entre 13 i 32 mesos d’haver rebut les vacunes. Aquests estudis els ha dut a terme la doctora Catherine Wu, del Dana-Farber Cancer Institute, a Boston (EUA), i el professor Ugur Sahin, de la Biopharmaceutical New Technologies (BioNTech) Corporation, a Magúncia, a Alemanya.

La investigació es basa en el fet que les cèl·lules dels tumors tenen mutacions genètiques, diferents per a cada tumor i per a cada pacient, que no es troben en les cèl·lules sanes. Gràcies a l’acció de la vacuna, el sistema immunitari és capaç de reconèixer i atacar les cèl·lules mutants. La informació genètica sobre les mutacions de cada tumor i la vacuna activen el sistema immunitari del malalt perquè siguin les defenses del cos les que ataquin les cèl·lules canceroses, sense afectar les sanes. De fet, durant molt de temps, un dels grans reptes en la lluita contra el càncer ha sigut buscar solucions per erradicar les cèl·lules tumorals sense malmetre les sanes.

Així doncs, els resultats de l’estudi obren noves possibilitats, ja que demostren la viabilitat i la seguretat de les vacunes a mida contra les mutacions canceroses de cada pacient. “La diferència amb les vacunes anteriors és que no eren contra mutacions específiques de tumors”, explica la investigadora del grup d’immunologia tumoral i immunoteràpia de la Vall d’Hebron Institut d’Oncologia Alena Gros.

Fer realitat aquestes vacunes ha sigut possible gràcies a la nova tecnologia que permet seqüenciar genèticament cada tumor particular de forma ràpida. “Fins ara no es podia utilitzar la informació genètica perquè les tècniques per aconseguir-la no eren prou ràpides perquè hi hagués temps per generar una teràpia”, afegeix Gros.

Per tant, els tractaments ara ja es poden fer a mida, com amb aquestes vacunes. “En aquest cas, s’elaboren a partir de la informació del tumor del pacient, d’una banda, i la immunitat de cada persona, de l’altra”, diu la dermatòloga de l’Hospital del Mar experta en melanoma Sonia Segura.

La cura del propi cos

Els estudis obren les possibilitats dels tractaments d’immunoteràpia contra el càncer, en què el mateix sistema immune del cos ataca les cèl·lules canceroses. “El futur dels tractaments passen per activar el sistema immunitari de cadascú”, afirma Segura. En aquest sentit, explica que ja s’estan desenvolupant medicaments per potenciar-lo. “Són teràpies que lluiten de manera més natural que altres tractaments i els resultats de les vacunes són prometedors”, afegeix. Tot i això, la doctora Gros demana prudència: “No està demostrat que aquestes vacunes siguin més eficaces que altres tractaments”. Segons la investigadora, el següent pas és intentar aplicar el fàrmac a un nombre més elevat de pacients per demostrar si realment és millor que aplicar altres teràpies utilitzades actualment.

stats