EDUCACIÓ
Societat 07/06/2013

Directors i sindicats recorren les instruccions d'Educació

Rebutgen els criteris d'aplicació del Decret de llengües

Ander Zurimendi
2 min
La consellera Camps té en contra els sindicats, el Cercle d'Economia, els pares i mares de COAPA i els estudiants del SEPC, mentre que el Círculo Balear li dóna suport.

Palma.La comunitat educativa continua fent passes en la seva campanya per aturar l'aplicació del Decret de llengües (TIL), amb el qual la Conselleria d'Educació vol rebaixar l'ús del català a les aules.

Els sindicats STEI-i i CCOO anunciaren ahir que interposaran un recurs d'alçada contra les instruccions del decret. L'Associació de directors i directores d'Educació Secundària (Adesma) registrà, ahir mateix, el seu recurs a les mateixes instruccions. La Conselleria pretenia evitar que les escoles ignorassin la filosofia del decret acollint-se a l'article 20. I allò que fan les instruccions és, precisament, marcar uns nous criteris per a aquells centres que volguessin aprofitar aquesta escletxa legal. L'STEI-i, a més a més, ha enviat un document base entre totes les escoles de les Illes perquè també enviïn els seus propis recursos d'alçada.

En el darrer minut

Els sindicats també han fet una crida a no enviar els projectes educatius de l'any que ve fins al darrer minut (20 de juny), de manera que les dues mesures combinades -aquesta i els recursos d'alçada- acabin per col·lapsar el registre de la Conselleria d'Educació i el servei d'Inspecció Educativa, que haurà de revisar els projectes.

En les seves al·legacions, l'STEI-i manifesta que "les instruccions desborden l'àmbit intern d'organització administrativa, ja que afecten l'esfera de drets i interessos dels centres educatius". Així mateix, afegeixen que "el secretari autonòmic d'Educació -Guillem Estarellas- no ha respectat el seu àmbit competencial en adoptar mesures que, amb el vehicle formal d'unes instruccions, tenen naturalesa clarament prescriptiva".

Suspensió immediata

L'entitat que agrupa els directors d'escola de Secundària també demana en les seves al·legacions que l'Administració suspengui de manera immediata la vigència de les instruccions.

Els fronts oberts de la Conselleria es multiplicaren ahir des d'Eivissa, on la federació pitïusa de FAPA animà la consellera Joana Maria Camps a seguir l'exemple de la rectificació del president José Ramón Bauzá en matèria impositiva. "Hem rebut amb satisfacció la notícia que el Govern ha fet marxa enrere amb els imposts verds que ja s'havien aprovat", argumentà FAPA, tot instant Educació a rectificar el TIL i tornar a obrir el diàleg.

CCOO criticà ahir que "el Govern obligui els docents a pagar de la seva butxaca els estudis d'anglès", en comptes de planificar classes gratuïtes. Baos feia així referència a l'obertura de 10.500 places per aprendre anglès en els cursos de l'Escola Oficial d'Idiomes (EOI), especialment pensats per als professors que a partir del curs 2013-2014 hauran d'impartir matèries en aquest idioma (tal com marca el Decret de llengües).

Antoni Baos, portaveu educatiu de CCOO, assegurà ahir que prop del 85% dels professors no tenen el nivell B2 d'anglès, fet pel qual reclamà un programa gratuït i planificat perquè es reciclin a l'anglès "i no pas que el paguin de la seva butxaca", lamenta Baos.

stats