Societat 12/06/2013

Fernández Díaz vincula els cinc islamistes detinguts a Barcelona amb els 'llops solitaris'

La policia els acusa de difondre vídeos de contingut jihadista a les xarxes socials. Un d'ells va viatjar a Tunis i va "radicalitzar" el grup, diu el ministre de l'Interior

Agències
2 min

MadridLa policia espanyola acusa els cinc islamistes detinguts aquesta matinada a Barcelona de difondre fotografies i vídeos de contingut jihadista a través de les xarxes socials. En l'operació, denominada Kartago, s'han detingut cinc persones de nacionalitat tunisiana als barris del Raval, dels Encants i la Mina. La investigació es va iniciar a Barcelona a principis del 2012 i va determinar que el material que utilitzaven per a la divulgació eren imatges de terroristes emparades per la jihad global. A més, feien comentaris a aquests continguts en els quals enaltien tant les accions terroristes com els seus autors.

Moltes d'aquestes fotografies i vídeos han estat extrets i contenen enllaços que dirigeixen de forma directa o indirecta a pàgines web de contingut jihadista i vinculades o molt pròximes a Al-Qaida. La policia ha comptat més de 400 arxius difosos, entre vídeos, fotografies i textos, tots ells amb contingut islamista radical. Els arxius contenien discursos d'Osama bin Laden o Al-Zarqawi, vídeos sobre atemptats, explicacions sobre la confecció d'explosius, exercicis d'entrenaments de mujahidins, afusellaments i execucions sumàries.

El ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, ha assegurat que cal emmarcar l'operació en la lluita contra el terrorisme jihadista dels denominats "'llops solitaris'" i "retornats", és a dir, ciutadans que s'han desplaçat a zones de conflicte armat com el Sahel, el Iemen, Síria o Somàlia, entre altres. "Han estat allistats en camps d'entrenament i en tornar suposen una potencial amenaça terrorista", ha comentat el ministre, que ha confirmat que la policia ha detectat la difusió de "moltíssim material". Durant la investigació, de fet, els agents han vist com alguns dels membres del grup han patit un procés d'autoradicalització, incrementat després del viatge d'un d'ells a Tunis.

A banda dels cinc detinguts, s'han fet tres entrades i registres en domicilis, on s'ha intervingut material que s'està analitzant. L'operació, que continua oberta, s'està desenvolupant sota la direcció del jutjat central d'instrucció número 6 de l'Audiència Nacional.

stats