Societat 17/03/2014

Detecten les ones del primer instant després del Big Bang

La troballa demostraria que l'Univers va multiplicar milers de cops la seva grandària en un breu espai de temps

Efe
2 min

MadridUn equip de científics dels Estats Units ha detectat amb un telescopi del pol Sud les "ones gravitacionals primordials" que es van generar després de la creació de l'Univers amb el Big Bang. Aquest espectacular descobriment, que segons els especialistes és digne de premi Nobel, ha estat anunciat pel Centre Harvard-Smithsonian per a l'Astrofísica de Massachusetts i recollit aquest dilluns per la revista britànica 'Nature'. Segons la informació difosa per aquesta publicació, l'equip dirigit per John Kovac ha aconseguit percebre per primer cop, en una petita fracció del cel, aquestes ones gravitacionals, considerades el Sant Grial de la cosmologia, ja que demostren diverses teories.

La troballa d'aquestes petites ondulacions d'energia, imperceptibles per a l'ull humà, demostraria la teoria del període inflacionari, forjada el 1980 pel físic teòric Alan Guth, de l'Institut de Tecnologia de Massachusetts. Aquest "període inflacionari" seria un breu espai de temps en què l'Univers va multiplicar milers de cops la seva grandària, de més petit que un àtom fins a les dimensions d'una pilota de futbol. Aquesta teoria depenia de trobar les ones gravitatòries generades durant aquest període d'expansió després del Big Bang, fa 13.800 milions d'anys. Segons la teoria, el període inflacionari o expansió es va produir en el primer instant de vida de l'Univers.

Les ones gravitacionals, que va predir Albert Einstein amb la teoria de la relativitat per explicar la gravetat, però de les quals no hi havia proves, han estat descobertes pel telescopi BICEP (Background Imaging of Cosmic Extragalactic Polarization), instal·lat al pol Sud. Aquest telescopi estudia la radiació còsmica de fons, l'eco que encara ens arriba del Big Bang i que els astrònoms creuen que amaga una "segona marca", que hauria revelat l'existència d'aquestes ones gravitatòries. Segons 'Nature', el BICEP2 ha capturat a la radiació còsmica de fons una instantània d'aquestes minúscules ondulacions en el teixit de l'espai-temps produïdes pel Big Bang.

Encara que fins ara hi havia proves circumstancials del període inflacionari, es considerava que la troballa de les ones en seria l'evidència definitiva. "Aquesta és una prova cosmològica nova i independent que la imatge inflacionista s'ajusta en el seu conjunt", explica a 'Nature' Guth, responsable de la teoria de la inflació de l'Univers, que explicaria per què l'Univers observable sembla uniforme de principi a fi. Per la seva part, Kovac assenyala en declaracions a 'Nature' que el que va percebre el telescopi va ser "una imatge directa d'ones gravitatòries primordials, que van causar que la llum es polaritzés d'una manera determinada". Segons Kovac, les conseqüències més importants del descobriment de les ones gravitatòries seran per a la teoria de la inflació de l'Univers i per a "la condició quàntica de la gravetat".

stats