INSTAL·LACIÓ POLÈMICA
Societat 26/04/2014

Els sismes del Castor els van provocar les injeccions de gas a màxima potència

Ho revela en un llibre el periodista ebrenc Jordi Marsal, que posa en relleu els punts foscos del projecte

Albert Solé
3 min
El periodista Jordi Marsal  és l’autor de Castor: la bombolla sísmica.

BarcelonaFa mesos que no hi ha notícies noves del magatzem de gas submarí, tret d’algun terratrèmol esporàdic de baixa intensitat, perquè el silenci del ministeri d’Indústria i l’empresa Escal UGS és absolut, i ho serà fins que no es facin públics els informes tècnics que diran si el Castor pot tornar a obrir o s’ha de tancar definitivament. Vist aquest silenci imposat -fins i tot s’ha obligat a signar clàusules de confidencialitat als científics del CSIC-, el periodista Jordi Marsal, corresponsal de l’agència de notícies ACN a les Terres de l’Ebre, s’ha dedicat a buscar informació al ministeri, i ho ha concretat en el llibre Castor: la bombolla sísmica. Una de les informacions més destacades és la prova que demostra que les injeccions de gas coixí els primers dies de setembre són la causa directa dels terratrèmols més forts que es van produir entre finals de setembre i principis d’octubre.

Marsal ha tingut accés a unes dades del ministeri d’Indústria i de l’Institut Geogràfic Nacional -que no les han volgut fer públiques encara- sobre els dies de les injeccions de gas i a quines potències es van fer. Marsal, amb l’assessorament tècnic de Josep Giner, professor associat de geologia de la UB amb més de 30 anys d’experiència en pous de petroli, ha vist relació entre els dies de les injeccions a màxima potència, el 5 i el 6 de setembre (100 GWh/dia, equivalent a 8 milions de m al dia), i els terratrèmols més forts, els superiors a 4 a l’escala Richter, de l’1 i el 3 d’octubre. La diferència de dates és perquè la sismicitat en aquests casos és diferida i triga uns dies a arribar a la falla. Marsal explica que si Escal UGS va fer aquestes dues injeccions a màxima potència és perquè el ministre José Manuel Soria va obligar l’empresa a fer aquestes proves d’esforç -habituals en projectes d’aquesta magnitud- abans de donar-los la llicència definitiva per posar-se en marxa.

Però el prestigiós geòleg Luis González de Vallejo va explicar a l’autor del llibre que aquests tests d’estrès han de ser graduals fins a arribar a la màxima potència. En canvi, el Castor va passar d’injectar uns 30 GWh/dia durant tres dies seguits als 100 GWh/dia de cop els dos dies següents. “Això desmunta la teoria de la sismicitat anticipada que defensa el president de l’empresa [Recaredo del Potro] per exculpar-se, perquè és sismicitat induïda clarament”, explica Marsal.

Tornarà a obrir?

Durant les últimes setmanes Del Potro ha assegurat que el Castor pot tornar a obrir perquè no es repetiran els sismes més grans. “I ell com ho sap? Només ho pot assegurar si sap que baixarà la potència de les injeccions, que farà que sísmicament sigui més segur, però llavors, si no opera a la màxima potència, serà rendible, el Castor?”, es pregunta Marsal.

Després de mesos de silenci del ministeri, Escal UGS comença a posar-se nerviosa per reobrir la planta. El 30 de novembre és el dia que ha de començar a tornar els interessos dels bons del Banc Europeu d’Inversions (BEI) amb els quals ha finançat el projecte. Però el ministre José Manuel Soria va dir que no el reobriria -ell en va ordenar el tancament el 26 de setembre després dels primers sismes forts- fins que fos 100% segur i, segons Marsal, no hi ha cap científic independent que vulgui afirmar-ho. A més, en un context electoral, si Soria n’ordenés el tancament definitiu es veuria obligat a firmar el xec de 1.700 milions per tornar-li a Florentino Pérez la inversió, cosa que es resisteix a fer, i prefereix deixar-li la patata calenta al seu successor, segons l’autor.

El govern socialista va firmar el decret de concessió l’any 2008 a Escal UGS amb una clàusula inèdita de rescissió que, fins i tot en cas de negligència, com podria ser aquest cas, preveu una recompensa a l’empresa. Amb motiu del llibre, Marsal va parlar amb Miguel Sebastián, el ministre d’Indústria que va firmar el decret amb aquesta clàusula, que li va respondre que ell només feia un mes que era al ministeri i que era cosa dels anteriors ministres, José Montilla i Joan Clos. Marsal ho va preguntar a Ignasi Nieto, el secretari general d’Energia de l’etapa Clos, i també se’n va rentar les mans. Ningú es vol fer responsable d’una clàusula que pot fer incrementar la factura del gas.

stats