SITUACIÓ LABORAL
Societat 29/06/2013

Bombers encesos per les retallades

El cos esclata arran del retard en un rescat per no pagar hores extra amb cans ensinistrats

Lluís Planas
3 min

Palma.Els Bombers de Mallorca asseguren que les retallades pressupostàries, la manca d'inversió en infraestructures i material que pateixen des de fa anys i la descoordinació en la direcció política del cos estan posant en perill les seves intervencions i el servei als ciutadans. Les reivindicacions del cos, dependent del Consell, s'han fet sentir quan es troben en la seva època de més feina, en plena temporada d'estiu, i arran del cas succeït a Sóller fa uns dies pel retard en el rescat d'una dona alemanya desapareguda que, asseguren, es va produir per la negativa de la direcció insular d'Emergències a pagar hores extra per l'ús de cans ensinistrats.

Rufo, un dels cinc cans de la Unitat Canina dels Bombers, només va tardar vint minuts a trobar la dona desapareguda des de feia 40 hores. Els Bombers denunciaren que l'animal no es va fer servir abans perquè aquests cans només poden actuar si els treballadors que els ensinistren i acompanyen formen part de l'operatiu, de manera que no se'ls hagi de pagar hores extra. La resposta a aquestes crítiques del director insular d'Emergències, Francesc Amengual, desmentint els bombers i llevant importància a la tasca de la Unitat Canina, no va fer res més que augmentar les queixes.

"Sota mínims"

"El cos de Bombers treballa sota mínims tant pel que fa als mitjans humans com a materials", assegura Robert Nàcher, delegat sindical de CCOO, "una situació que denunciam internament des de fa molts de mesos però que, fins ara, ningú no ha volgut atendre". I és que ahir mateix hi ha haver una primera reacció per part del Consell de Mallorca. El conseller insular de Cooperació Local, Bernardí Coll, es va reunir amb ells per intentar calmar els ànims i els va prometre atendre algunes de les seves reivindicacions. "Com a mínim s'ha disculpat per la situació", diu el delegat sindical, "cosa que no ha fet i sembla que no està disposat a fer el director insular d'Emergències".

Entre les primeres actuacions que el conseller Coll es va comprometre a fer ahir, hi ha l'aprovació per part del ple del Consell del reglament de la Unitat Canina de Recerca, la qual cosa permetrà establir quin és el seu marc d'actuació en les operacions de rescat i en quines condicions, de manera que no es tornin a produir situacions com la de Sóller. "És un tràmit burocràtic, perquè el reglament ja està redactat, però fins ara no és vigent i ja hem vist el que passa", explica Robert Nàcher. El conseller també es comprometé a cobrir tan aviat com sigui possible la plaça de cap de servei, vacant des de fa un any i assumida pel director insular Francesc Amengual, que és precisament el centre de les crítiques dels Bombers.

Però al marge d'aquest buit de gestió, el cos diu sentir-se especialment preocupat per la manca de mitjans amb què afronten la temporada d'incendis. "Les retallades pressupostàries fan arribar a situacions absurdes", assenyala sobre això el representant dels Bombers, "com la de material comprat que es deixa caducar a un magatzem abans que es faci servir, com el d'unes sals minerals que abans ens donaven per hidratar-nos durant les intervencions". També apunta que "tenim els parcs mòbils sota mínims i amb vehicles forestals de més de vint anys que ens poden deixar tirats en qualsevol moment, i el mateix ocorre amb bombes d'aigua per actuar en incendis agrícoles".

Els Bombers es queixen que no hi hagi un pla de renovació dels parcs mòbils per poder planificar els canvis, a pesar de les retallades actuals, perquè hi ha hagut inversions enllestides que no s'han posat en marxa per retards burocràtics des del Consell. De la mateixa manera, creuen que plou sobre banyat pel que fa a la manca d'inversions des de fa anys en els parcs de bombers i en la formació dels treballadors.

stats