Societat 06/08/2013

Barcelona ha eliminat 56.000 xiclets de les voreres des del mes de març

L'Ajuntament hi destina 21.000 euros i calcula que, al conjunt de la ciutat, hi pot haver 1,6 milions xiclets enganxats

Europa Press
2 min

BarcelonaL'Ajuntament de Barcelona ha eliminat en cinc mesos un total de 55.714 xiclets i 707 taques de 297.775 metres quadrats de vorera, en el marc de la segona fase del pla de millora de la neteja viària que va començar al març. Després d'una demostració, aquest dimarts a la plaça de la Virreina, al barri de Vila de Gràcia, el tercer tinent d'alcalde i responsable d'Hàbitat Urbà, Antoni Vives, ha explicat que destinen 21.000 euros a l'actuació en el marc del pressupost de l'àrea d'urbanisme.

La capital catalana estima que a la ciutat hi pot haver prop d'1,6 milions de xiclets a terra, de manera que si els barcelonins i turistes els haguessin llençat al lloc apropiat, sortirien a 63 xiclets per a cadascuna de les 25.000 papereres que hi ha al carrer. Vives ha mostrat una imatge d'una paperera al voltant de la qual es compten desenes de taques de xiclets, i estima que costa 0,20 euros retirar cadascuna d'aquestes llaminadures, per la qual cosa ha reclamat als barcelonins i turistes que actuïn amb "responsabilitat" i contribueixin a mantenir la ciutat neta.

Ha recordat que l'Ajuntament pot multar qui embruta, però ell ho preveu com a últim recurs i anteposa el manteniment de la ciutat neta a les sancions: "Si actuem només moguts per la por de la multa, estem fent alguna cosa malament".

L'Ajuntament vol arribar fins a finals d'any a més de 80 punts dels deu districtes i ja porta el 80% de l'actuació, i del total d'unitats retirades, 1.152 es trobaven sota elements del mobiliari urbà, com bancs, contenidors i papereres, entre altres. La neteja es fa amb equips dotats de vehicles d'aigua a alta pressió i vapor d'aigua –la flota és de 17 i funcionen amb gasoil–, i Vives ha destacat que el sistema evita danyar la pedra, fa servir "vuit vegades menys d'aigua que fa un any" i utilitza detergents biodegradables.

L' actuació se centra en els punts més emblemàtics i concorreguts de cada districte, i només en els 200 metres quadrats entre l'entrada al metro de la plaça Urquinaona i el quiosc que hi ha al costat s'han tret més de 1.600 xiclets, segons han explicat els operaris a Europa Press. Durant la feina d'aquest mateix dimarts, en un tram d'uns 20 metres quadrats davant dels números 81 i 83 del carrer Astúries, just al costat de la plaça de la Virreina, han retirat més de 340 taques, han afegit.

Entre els altres punts on s'actua figuren els carrers Pelai i Verdi; les places Lesseps, Molina, Orfila i Àngel Pestaña; les avingudes Gaudí, Mistral i algun tram de Meridiana i Diagonal, i els voltants de la Sagrada Família i del Camp Nou.

stats