Societat 05/08/2013

Una nova sentència condemna Bankia a retornar 200.000 euros a un client que va comprar subordinades

El jutjat número 11 de València entén que l'entitat no va facilitar tota la informació sobre el producte financer

Europa Press
2 min

ValènciaEl jutjat de primera instància número 11 de València ha condemnat Bankia a retornar 200.000 euros a un client de 66 anys que va comprar l'any 2006 obligacions subordinades sense rebre per part de l'entitat informació clara i precisa del producte, segons consta en la sentència facilitada pel Col·lectiu Ronda.

El client, un agricultor de Castelló de la Plana, va contractar amb Bankia l'octubre del 2006 un dipòsit i administració de valors, i va emetre una ordre d'adquisició d'obligacions subordinades per import de 200.000 euros, "sense informació ni vàlid consentiment", ja que pensava que adquiria un dipòsit a termini fix, sense risc i recuperable en qualsevol moment, tal com va exposar el lletrat del client.

No obstant això, quan l'home va voler disposar de part del capital, en concret, de 6.000 euros per fer un viatge, se li va informar que els diners no eren recuperables fins l'any 2022.

Davant aquesta situació, el client va presentar una demanda contra el banc en entendre que, en tractar-se d'un producte complex i de risc, l'entitat va incomplir amb el preceptiu el fet de deure informació alhora que va recomanar un producte inadequat per al perfil conservador i no inversor del client.

Enfront d'aquesta demanda, el banc es va oposar a les pretensions de l'home i va al·legar caducitat de l'acció, per haver-se signat el contracte de subordinades l'any 2006 i haver transcorregut més de quatre anys des que es va posar la demanda, que va ser el juny del 2012. També va indicar que va informar el client de les característiques del producte i que havia realitzat altres inversions i imposicions a termini fix.

Respecte a la caducitat de la demanda al·legada per Bankia, el jutge la desestima en entendre que el termini no s'ha de comptar des de la celebració del contracte: "No es pot dir que, amb la compra dels valors i pagament del seu preu, quedaven executades totalment les prestacions a càrrec de les parts", assenyala la sentència.

Així mateix, considera provat que el banc va incórrer en "error essencial" respecte del contracte d'adquisició d'obligacions subordinades perquè el client no coneixia "de forma total" el funcionament ni els riscos del producte financer. Per això, declara nul el contracte subscrit i condemna Bankia a retornar al client 200.000 euros, més els interessos legals.

stats