DROGOADDICCIÓ
Societat 27/06/2013

Alarma per l'auge de noves drogues

L'informe de l'ONU detecta una proliferació sense precedents de substàncies venudes legalment

Auri Garcia Morera
2 min

Barcelona.L'Oficina de les Nacions Unides contra les Drogues i els Delictes (ONUDD) va presentar ahir, coincidint amb el Dia Internacional de Lluita contra les Drogues, l'edició del 2013 de l'informe que elabora anualment, que en aquesta ocasió se centra en les noves substàncies que es venen de manera legal tot i que imiten els efectes de drogues il·legals.

Tendència accentuada

Les tradicionals s'estanquen i les noves drogues es disparen

L'estudi destaca una tendència que ja va començar fa anys i que s'accentua: el consum de drogues tradicionals com les derivades de l'opi o la cocaïna s'estabilitza, mentre que creix el d'estimulants sintètics i proliferen nous tipus d'estupefaents que es venen de manera legal per internet. L'informe destaca la proliferació sense precedents de noves "drogues legals" com "sals de bany" (imitació de la cocaïna) o "encens" (marihuana sintètica).

Crit d'alerta dels experts

Avisen que el repte és inèdit i que les substàncies no són innòcues

Els experts consideren que aquestes noves drogues són "un problema alarmant" que representa "reptes inèdits" per a la salut pública, ja que es poden aconseguir molt fàcilment, amb pocs clics, a través d'internet. L'informe alerta de l'error de pensar que aquestes substàncies són innòcues, ja que poden ser fins i tot més perilloses que les tradicionals. Poden provocar intoxicacions, conductes agressives i fins i tot poden induir al suïcidi.

Més consumidors

El nombre de consumidors problemàtics i de morts, estable

Una altra de les conclusions principals de l'estudi de l'ONU és que el nombre de consumidors de drogues va créixer un 9% l'any 2011, fins a arribar als 350 milions de persones. Aclareix, però, que aquest increment respon principalment a l'increment de la població. El nombre de persones amb problemes greus de drogodependències es manté estable, en un màxim de 39 milions, mentre que la xifra de morts provocades pel consum de drogues també es manté, amb un màxim de 54 morts per cada milió de persones adultes.

Canvis regionals

La demanda cau als EUA i creix a l'Amèrica del Sud i a l'Àsia

L'informe també detecta canvis a nivell regional en la demanda, amb una caiguda als Estats Units, una estabilització a Europa i un increment a l'Amèrica del Sud i a l'Àsia. En les estadístiques regionals, Espanya destaca com el líder mundial pel que fa a la intervenció de resina d'haixix, amb 356 tones intervingudes l'any 2011. Mèxic també és protagonista, ja que supera els Estats Units pel que fa a intervenció d'estimulants amfetamínics.

stats