BENESTAR SOCIAL
Societat 02/06/2013

Acumulació de retallades a la discapacitat

La successió d'ajustos i reformes debilita el suport assistencial i laboral a les persones discapacitades

Auri Garcia Morera
3 min

Barcelona.El maig del 2012 15.000 persones es van concentrar a l'Arc de Triomf de Barcelona per cridar "Això sí que no" contra les primeres retallades que afectaven el dret al treball de les persones amb discapacitat. "Si ens retalleu, ens abandoneu", deia el lema d'aquella convocatòria. Un any més tard, l'acumulació de noves retallades, com la de la llei de la dependència i d'altres que tornen a afectar l'àmbit laboral, ha provocat que el col·lectiu de les persones amb discapacitat protesti amb un lema encara molt més desesperat: "Si ens retalleu, desapareixem".

La plataforma de la Discapacitat Intel·lectual a Catalunya (Dincat) va presentar fa pocs dies un vídeo en què són les mateixes persones amb discapacitat les que denuncien la seva situació. Un treballador del restaurant El Gat del Rosal, Albert Ros, explica durant aquest vídeo: "Tenim capacitats, però sense el teu suport no les podem mostrar". Amb el vídeo, Dincat va presentar també un càlcul aproximat de la magnitud de totes les retallades, pel que fa a la discapacitat intel·lectual, que puja a 53 milions d'euros entre els àmbits de treball, serveis socials i educació.

Màrius Puig, responsable de l'àmbit laboral de Dincat, alerta del perill de "tornar al que era abans, quan la persona es quedava a casa, tornar a la vida en blanc i negre". Puig explica que "ara el problema és de tensió sobre la tresoreria", ja que "les entitats no arriben a final de mes, han de pagar les nòmines i no tenen diners", però afegeix que "hi ha una cosa que és pitjor, que és la tendència". En la seva opinió, "el sistema s'està desmuntant, i si es desvirtua més, arribarà un moment en què ni tan sols tindrà sentit".

Fins a 47.268 catalans tenen valorada i diagnosticada alguna discapacitat intel·lectual i de desenvolupament. D'aquests, 8.700 són persones amb especials dificultats que, avui, tenen feina, però que si aquesta situació es perpetua corren el risc de perdre-la. Per protegir-les, Dincat demana a la Generalitat que les persones amb especial dificultat tinguin preferència: "Davant de la insuficiència de recursos, apliquem mesures lògiques. No té sentit que es privi d'ajudes els que ho necessiten i es permeti que hi hagi qui se'n lucri".

Puig es refereix a les empreses que contracten persones amb una discapacitat menys greu, que tenen una productivitat més elevada, i que així poden accedir a les mateixes subvencions, oferir preus competitius en sectors com el de la neteja, i fins i tot generar importants beneficis. El responsable de l'àmbit laboral de Dincat, que agrupa entitats sense ànim de lucre, cita explícitament empreses com el grup Sifu. Aquesta mateixa setmana, el president de la Generalitat ha assistit a un acte d'aquesta empresa, un gest que no ha agradat gens al sector.

Integració sense subvenció

La plataforma de referència en l'àmbit de la discapacitat física, Ecom, no té calculada una quantitat global de totes les retallades que han afectat el col·lectiu, però la dels serveis d'integració laboral (SIL) en l'empresa ordinària va ser l'any passat de prop del 60%. La dotació va passar dels 11 milions d'euros del 2011 a 4,5 milions l'any passat. Un altre problema que preocupa Ecom és l'elevat deute acumulat per la mateixa plataforma i 12 de les principals entitats federades, que s'acosta als 4,5 milions.

Antonio Guillén, president de la plataforma, explica que, més enllà dels gravíssims problemes per a les entitats que va suposar la retallada de l'any passat, "el gran dilema és el model d'inserció de les persones amb discapacitat, que és la doble via dels centres especials de treball i de la integració en l'empresa ordinària, que creiem que s'ha de mantenir". La convocatòria retallada de l'any passat no va sortir fins a finals d'any, cosa que es podria repetir aquest any. Des de l'1 d'abril, els SIL no tenen subvenció. "No sabem quan sortirà, i no podem assumir riscos nous", lamenta Guillén.

El president d'Ecom demana que es concreti aquesta subvenció, i que la quantitat sigui més alta que la de l'any passat, ja que "les persones amb discapacitat continuen existint i continuen necessitant el servei per poder viure el seu dia a dia". Afegeix que cal prioritzar els sectors de la població amb més dificultats: "I concretament els discapacitats som una part d'aquests sectors".

stats