Societat 17/06/2013

Abel Matutes i Gabriel Cañellas, propietaris beneficiats per la llei

A Eivissa afloren els interessos de dos veterans del PP

2 min

A Eivissa apareixen els interessos de dos veterans polítics del PP. Es tracta d'Abel Matutes, ministre d'Exteriors amb José María Aznar, i Gabriel Cañellas, expresident de la Comunitat Autònoma. El text aprovat possibilita que els terrenys de ses Variades, a Sant Antoni de Portmany, que va vendre l'exministre amb unes condicions que suposaven que no se'ls podria aplicar la Llei de costes, restin fora de domini públic i puguin ser urbanitzats, assenyala Neus Prats, del GEN-GOB d'Eivissa. Aquest indret deixa d'estar protegit perquè s'elimina la zona de servitud. Segons l'informe de Greenpeace, Matutes manifestà: "Aquesta és un llei en la qual jo mateix he treballat molt". Matutes té projectes de construcció d'un golf a prop de ses Salines d'Eivissa i el seu grup empresarial podrà ampliar el resort de Platja d'en Bossa (Sant Josep), a poc més d'un quilòmetre i mig de Vila.

Segons el mateix informe, Cañellas ha ocupat diferents càrrecs en el consell d'administració de Salinera Espanyola SA. En l'actualitat, n'és el president. El patrimoni productiu de l'empresa, com ells mateixos declaren, el formen les salines d'Eivissa i també les de San Pedro del Pinatar (Múrcia). No obstant això, com a altre patrimoni, el "no productiu", se li suposa molt més, si atenem a l'objecte social de l'empresa: explotació de salines; venda i comercialització de productes derivats de l'activitat abans descrita; adquisició, arrendament, alienació de finques rústiques i urbanes; urbanització, parcel·lació de terrenys i construcció".

Així mateix, una altra empresa de Cañellas, Ibifor SA, que va néixer de capital de Salinera Española, és propietària de la major part dels terrenys que envolten les salines d'Eivissa i també té a Formentera els terrenys situats al nord dels estanys saliners. Moltes propietats i parcel·les es veieren afectades per la Llei de1988 i ara es converteixen en un regal a la carta. No només s'exclouen del domini públic les salines, sinó que a més s'esborren les perifèries de protecció, és a dir, els confrontants amb 100 metres.

stats